Annons:

Efter fusket – kommunen utreder föräldrarna årligen

Hultsfreds kommun inför årliga kontroller av föräldrarna som har barn i förskola eller fritidshem. Foto: Ossian Mathiasson

Efter fusket – kommunen utreder föräldrarna årligen

Förra undersökningen visade att totalt 203 föräldrar tillsammans betalade 471 000 kronor för lite för barn placerade i förskola eller fritidshem. Nu gör Hultsfreds kommun en ny prövning – vilket man kommer fortsätta med årligen.

Annons:

Kommunen kommer nu att genomföra en inkomstkontroll av de familjer som hade kommunal förskole- eller fritidshemsplacering under 2016. Uppgifterna som familjen lämnat till kommunen kommer att jämföras med de taxerade inkomsterna hos Skatteverket. 

Ansvaret för att meddela korrekt inkomst ligger hos familjen och kommunne ska nu kontrollera om familjerna tagit det ansvaret. 

"Kommunen vill nu med kontrollen följa upp att rätt avgift debiterats. Det är en rättvise- och trygghetsfråga att familjer behandlas lika och betalar avgift enligt den taxa som gäller. Det är lika viktigt med återbetalning som krav", skriver man på sin hemsida. 

Kommer kontrollera varje år

Kontrollen kommer att genomföras under april 2018. Om kontrollen visar att fel avgift har betalats, kommer en justering att ske. Om vårdnadshavare betalat för lite skickas en retroaktiv faktura ut som ska betalas inom 30 dagar. Om vårdnadshavare betalat för mycket görs en utbetalning vid månadsskiftet april – maj 2018.

Avgiftskontrollerna genomförs med två års fördröjning eftersom kommunen behöver ha tillgång till korrekta taxeringsuppgifter från Skatteverket.

Avgiftskontrollen kommer att genomföras varje år framöver.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt