Annons:

Så tänker KD ta tillbaka sitt riksdagsmandat:

Gudrun Brunegård, Jimmy Loord och Eric Dicksson vill att KD tar tillbaka sitt riksdagsmandat i Kalmar län.

Så tänker KD ta tillbaka sitt riksdagsmandat: "Sjukvården är viktigast för oss och väljarna"

Kristdemokraterna tappade sitt riksdagsmandat i förra valet. Nu jagar länets kristdemokrater en ny plats i riksdagen.
Nya äldreboenden, statlig sjukvård och fler poliser är frågorna som ska göra det.

Annons:

Det berättar Kristdemokraternas topptrio Jimmy Loord, Nybro, Gudrun Brunegård, Vimmerby och Eric Dicksson, Färjestaden, på en pressträff. 

Tanken är att de ska ta tillbaka det riksdagsmandat partiet tappade i valet 2014. Då fattades ungefär 600 röster. 

– Vi har haft en representant från länet i riksdagen sedan 1991, så det är dags igen. Vi ser att vi har ett starkt stöd i landstingsvalet och det var 5 000 fler som röstade på oss där. Kan vi få en del av dem att rösta på oss i riksdagsvalet så ska det gå. Ska vi få genomslag måste landstingspolitiken hänga ihop med riksdagspolitiken och då måste vi få inflytande där. Väljarna som röstar på oss i landstingsvalet borde göra det även i riksdagsvalet, säger trion. 

Framför allt ska det ske via hälso- och sjukvårdsfrågorna. 

– Vi har generellt ett väldigt högt förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågan. Sjukvården är den viktigaste frågan för väljarna och det är också den viktigaste frågan för oss. Det som är positivt är att det är stort fokus på dessa frågor och frågor som rör äldreomsorgen. Där profilerar vi oss hårt.

"Vårdköerna är fördubblade"

Kristdemokraterna menar att regeringen tappat greppet om sjukvården sedan kömiljarden togs bort.

– Vårdköerna är fördubblade i landet sedan dess, säger Gudrun Brunegård. 

KD vill bryta utvecklingen genom att återupprätta kömiljarden samtidigt som den reformeras för att bättre omfatta de kroniskt sjuka.

– Sjukvården är i dag mycket feldimensionerad med alltför stor vikt på sjukhusen. Under 20 procent går till primärvärden och där behöver vi komma upp i det dubbla. Det är ett av de stora systemfelen och vi vill lägga nio miljarder kronor tre år i rad för att öka tillgängligheten, anställa fler distriktsläkare, fler psykologer och så vidare. Vi vill se en skärpt vårdgaranti. 

På längre sikt vill partiet helt reformera sjukvården och lägga över ännu större ansvar på staten. 

– Att när man får vård avgörs vart man är mantalsskriven är ett haveri, säger tredjenamnet Eric Dicksson.

KD skulle också vilja se att fler fick möjlighet att arbeta på sommaren samt att ta bort skatten för de som jobbar efter 65.

– Under verksamhetsåret arbetas ofta köerna undan, men från juni till augusti arbetas de upp igen. Där vill vi öka på möjligheterna att ge statligt stöd, så att fler kan vara beredda att jobba på sommaren. Då skulle man kunna ha semester i maj eller september, sprida ut semestern och få 50 procent mer i lön. Det skulle ge en verkbar skillnad, säger Gudrun Brunegård och Jimmy Loord.

"Stort behov av fler platser"

Att satsa på äldrevården är ett annat löfte inför valet.

– Det har blivit allt svårare att få en plats på ett äldreboende. Vi ser ett stort behov av fler platser och alltfler kommuner uppger att man har brist på platser. Det är ett nationellt problem. 5 000 fick inte plats förra året inom de utlovade tre månaderna och siffran ser ut att öka för 2018, säger Jimmy Loord.

Partiet vill se en äldreboendegaranti, som ska ge alla över 85 år rätt en plats utan biståndsbedömning. Man vill också kopiera modellen med kömiljarden inom sjukvården och göra en äldreboendemiljard. Den ska belöna de kommuner som lever upp till garantin.

– Och för att klara äldreboendegarantin måste vi skicka med pengar för att kunna bygga upp det och leva upp till det. De pengarna som kommunerna får kan återinvesteras i äldreomsorgen, det blir som ett stimulansbidrag.

Mer resurser till rättsväseendet

Trygghet och ordning är den tredje frågan Kristdemokraterna lyfter. Det handlar mestadels om polisen, som man vill ge mer resurser. 

– Vi vill ha 10 000 fler poliser och skärpta straff för många brott. Vi vill ha 5 000 kronor mer i lön för poliser i yttre tjänst. Vi har den lägsta polistätheten sedan 2007 och lägst uppklarningsprocent på 16 år. Det måste också ske skärpningar på rättsväseendet, säger Eric Dicksson. 

Dessutom vill partiet öka antalet tingsrätter i Sverige och föreslår att tingsrätten i Västervik ska öppnas bland annat. 

– Samtidigt talar vi inte bara om hårdare straff eller fler poliser. Då skulle vi få ett kallt samhälle, vi måste ha det förebyggande arbetet också och en politik som främjar det. Men rättvisa måste skipas om du blir utsatt för brott. Får vi 10 000 fler poliser kan ännu fler lagföras, men då måste domstolsväseendet hänga med, säger Gudrun Brunegård.

Hur ska ni locka de unga väljarna?

– KDU är det nästa största ungdomspartiet i Sverige, större än SSU. Vi har lockat många unga väljare till oss. För ungdomar och hela samhället är trygghetfrågor, polisfrågan och rättsväseendet. Tittar man också på äldrefrågorna, så har alla ungdomar mor- och farföräldrar som kanske är deprimerade, inte får måltidsgemenskap eller liknande. Sjukvården kan gälla alla åldrar också, säger Eric Dicksson.

Vad har ni för tankar kring era opinionssiffror?

– Det är frustrerande eftersom vi har en bra politik och en bra partiledare. Jag är säker på att vi kommer få sen spurt, när folk börjar läsa på närmare före valet, säger Gudrun Brunegård. 

Jimmy Loord, som toppar listan, har redan skrivit sin första riksdagsmotion.

– Jag räknar med att få lämna in den. Kalmar län har minst antal mil viltstängsel och jag vill se mer. Vi sticker ut. Vi har sju mil i Kalmar län, medan exempelvis Kronoberg har 23. Det är en jätteviktig fråga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt