Annons:

Oro för den psykiska ohälsan – ”Vi är inte nöjda”

Socialdemokraten Anders Henriksson tycker att Landstinget har klarat tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: Socialdemokraterna

Oro för den psykiska ohälsan – ”Vi är inte nöjda”

Tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin har minskat kraftigt under mandatperioden. Socialdemokraterna föreslår flera lösningar.
– Det är väldigt oroväckande att den psykiska ohälsa ökar bland unga. Den trenden måste brytas, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Inget län klarar måluppfyllelsen för tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin, enligt statistik från www.vantetider.se. För Kalmar län har tillgängligheten sjunkit kraftigt under de senaste åren – men man tillhör fortfarande toppen i landet.

I år har 85 procent fått en första bedömning inom 30 dagar. Bara fyra landsting/regioner har en högre andel. 2016 låg Kalmar på 94 procent. När det gäller patienter som påbörjat behandling inom 30 dagar har andelen sjunkit från 83 procent 2016 till 68 procent i år. Sju län i landet ligger bättre till.

– Vi har en bra tillgänglighet, men vi inte nöjda. Ser man över hela mandatperioden är vi ett av få län som har klarat tillgängligheten till BUP, men vi har haft en del bekymmer när det gäller tillgängligheten till utredningar. Vi behöver anställa personal för att kunna ta emot fler och möta behoven, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).

 "Måste stärka samverkan"

Socialdemokraterna föreslår en rad åtgärder för att förbättra situationen.

– Vi måste stärka samverkan mellan kommunerna och landstingen och jobba så förebyggande som möjligt. Vården ska hänga ihop och många delar behöver göras samtidigt, säger Peter Högberg.

– Vi ska kartlägga hur det ser ut i kommunerna, kolla hur jämställt det är och var vi kan sätta in åtgärder. Vi vill öka hälsan hos de unga och fokusera på de som är nära eleverna i skolan, menar Helen Nilsson (S). 

 "Väldigt viktiga"

För Daniel Nestor, ordförande i SSU, är den psykiska ohälsan en viktig fråga:

– Från mitt perspektiv och SSU är vi nöjda med att man har lyssnat, vi tycker att det här är frågor som är väldigt viktiga. Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem och det måste fungera. Vi måste ha ett ökat arbete och ha ett ökat samarbete med kommunerna. Vi vill kartlägga problemen mycket tidigare och ta bort det tabu som finns kring frågan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt