Annons:

L trillar ur: ”Frågar mig själv vad det är för fel på folket”

Börje Helgessons Liberalerna har trillat ur kommunfullmäktige och ledamoten känner sig sviken av kommuninvånarna som inte har sett hans arbete. Foto: Ossian Mathiasson

L trillar ur: ”Frågar mig själv vad det är för fel på folket”

Liberalerna i Hultsfreds kommun gjorde ett svagt val och tappar sitt mandat i kommunfullmäktige.
Börje Helgesson är besviken på att inte kommuninvånarna har noterat hans arbete.
– När jag fick se resultatet frågade jag mig själv vad det är för fel på folket i vår kommun, säger Börje Helgesson (L).

Annons:

I valet för fyra år sedan fick Liberalerna 2,9 procent av rösterna och under den gångna mandatperioden har Börje Helgesson fått strida på egen hand i kommunfullmäktige. 

"Får acceptera faktum"

Efter partiets svaga resultat i årets val med endast 1,3 procent är deras era i kommunfullmäktige över.  

– Man får acceptera faktum, så är läget. Jag tycker ändå att jag har jobbat för rätt frågor men inte fått någon belöning, det gör mig frustrerad. Jag försöker ändå tänka positivt trots att det är mörkt i korridoren, säger Börje Helgesson.

Blev du chockad över valutgången?

– Nej, egentligen inte. På sätt och vis så låg vi dåligt till redan i förra valet och hade inte så mycket marginaler att vinka på. Vi har tappat hälften av rösterna jämfört med förra valet men nu är det som det är. Jag får vända blad och gå vidare, säger Helgesson. 

"Har varit obstinat"

Under den gångna mandatperioden har han varit aktiv i många frågor och ställt sig frågande till hur politiker från övriga partier tänker. 

– Jag har gått på rätt häftigt och varit obstinat under de senaste fyra åren. Några i kommunfullmäktige tycker säkert att det är skönt att bli av med mig. Jag har drivit mycket av frågorna som var vårt eget i valprogrammet för 2014, bland annat vindkraftverket i Sundsvall och politikerarvodena, säger han. 

Helgesson tycker att han har gjort ett bra jobb utan att allmänheten har sett det. 

– Jag är inte så uppgiven, det vill jag inte påstå. Men när jag fick se resultatet blev jag förbannad, jag frågade mig själv vad det är för fel på folket i vår kommun. Jag har inte fått gehör för den politik som jag har drivit, säger han och lägger till: 

– Jag måste också vara ärlig, jag har tröstat mig med att Centerpartiet har fått så mycket röster. Jag är glad för Lars Rosanders skull. En stor del av rösterna som vi har förlorat gick Centerpartiet och jag är glad att de inte gick höger ut, säger Helgesson och tänker på Sverigedemokraterna.

"Jag är fri från politiken"

Han är påtagligt frustrerad över att ingen har sett vad han har åstadkommit under mandatperioden men nedslås inte för det. 

– Visst hade jag velat se att två liberaler i kommunfullmäktige som kan strida för våra frågor, det hade varit en önskedröm. Då kan man diskutera saker och slipper springa fram till talarstolen fyra gånger själv. Nu är det som det är. Man får distans till det efter en natt och inser att man ska gå vidare med annat. Jag är fri från politiken, kan åka till Spanien med min fru över hela vintern om jag vill och slipper passa tider och ha koll på almanackan, säger han. 

Så du kommer inte ställa upp i valet 2022?

– Nej, då är jag för gammal. Min tanke var att få in en ny ledamot under tiden som jag hade kunnat vara mentor för men nu blev det inte så. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt