Annons:

Helgessons hjärtefråga fick inget gehör: ”Vill ha fast lokal först”

Börje Helgesson gjorde strax före valet i höstas ett nytt försök med att försöka få igenom sin motion om att webbsända kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens arbetsutskott går inte vidare med den. Foto: Ossian Mathiasson

Helgessons hjärtefråga fick inget gehör: ”Vill ha fast lokal först”

Börje Helgesson (L) avslutade sin politiska era med att lyfta hjärtefrågan om att webbsända kommunens fullmäktigemöten på nytt. Inte heller den gång gick motionen igenom när kommunstyrelsens arbetsutskott sa sitt.

Annons:

Den tidigare fullmäktigeledamoten Börje Helgesson (L) lämnade några före kommunvalet i september in en motion om att webbsända kommunfullmäktiges sammanträde. 

Så sent som i februari 2018 fick han nobben gällande samma motion och han gav sig inte och väckte liv i frågan med en nyväckt motion. På det viset skulle man uppnå en ökad demokrati och öppenhet i kommunen, enligt honom. 

Informationsenheten fick titta närmare på motionen och lämnade ett yttrande med följande slutsats: ”Att webbsända kommunfullmäktige ökar tillgängligheten och intresset för kommunfullmäktiges sammanträden. Samtidigt krävs extra resurser för att genomföra detta, och detta bör vägas mot nyttan det ger. Det är dessutom svårt att förutsäga hur stort intresset kommer att bli. Att öka intresset för kommunfullmäktige är dock viktigt ur demokratisk synpunkt. Därför föreslår informationsenheten att ett klokt sätt att hantera detta är att kommunfullmäktiges arbete lyfts fram mer i till exempel kampanjer, filmer, podcasts och sociala medier även om kommunfullmäktige beslutar att inte webbsända sammanträdena”.

"Var försiktigt mer positiva"

Åke Nilsson (KD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun, tror på en framtid för att webbsända kommunfullmäktige men inte än. 

– Jag vågar ändå påstå att vi i politiken var försiktigt mer positiva till det den här gången. Vi tror att det kommer någon form av det men vi vill ha den fasta lokalen först, säger Åke Nilsson. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) instämmer och tror att en framtida modell för webbsändning av fullmäktiges sammanträden kan möjliggöras genom att följa teknikutvecklingen.

– Tekniken förändras väldigt snabbt och det kommer säkert fram alternativ som gör det möjligt. Vi avslår inte motionen på något sätt utan vi måste veta var vi ska vara först och främst.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt