Annons:

Het debatt kring politikerns hjärtefråga:

Att sända kommunfullmäktige i Hultsfred via webb-tv på kommunens hemsida blev gårdagens hetaste samtalsämne under fullmäktige. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Het debatt kring politikerns hjärtefråga: "Det är inte jag som är dataexperten"

Börje Helgesson har kämpat hårt för att sända kommunfullmäktige direkt via webb-tv och över kommunens hemsida.
I går sa kommunfullmäktige nej – efter en lång diskussion som bland annat bjöd på partisplittring.

Annons:

Både kommunstyrelsens arbetsutskott eller kommunstyrelsen har sagt nej.

Även kommunfullmäktige gav Liberalerna och Börje Helgessons motion om webbaserade sändningar av kommunfullmäktiges sammanträden nobben.

Ny lag kommer i maj

Informationsenheten fick i uppdrag att titta över vad som behövs för att kunna göra det och vid kontakt med kommuner som har sändningar är det relativt få som nyttjar möjligheten att ta del av sändningarna. 

Kommunfullmäktige har ingen fast lokal för att underlätta sändningarna och i maj kommer en ny dataskyddsförordning som kan komma att påverka webbsändningar utifrån den personliga integriteten.

Det finns också olika prislappar på utrustningen och informationsenhetens uppskattade engångskostnad ligger på cirka 70 000 kronor för investering i teknik samt en uppskattad löpande kostnad på 100 000 kronor per år för redigeringsverktyg och personal.

"Blir orlig när ni inte vill"

I går var det just den frågan som blev det stora samtalsämnet på kommunfullmäktiges sammanträde på Hultsfreds gymnasium.

Börje Helgesson (L) inledde allt.

– Jag tänker inte tacka för svaret, det ska ni ha klart för er. Vi vill investera i en demokratifråga och det är klart att man blir orolig när ni inte vill, oviljan finns där och kompetensen saknas. Jag ska nämna Jönköpings län för där är det elva av 13 kommuner som har webb-tv. Vetlanda var först och det är över tio år sedan, tekniken finns. Det är inget snack om den saken. De använder sig av Mediacenter som debiterar 8 000 kronor för varje sändningstillfälle, jag tycker att det är värt det. Vi anser att vi ska hålla en öppenhet och att det ska vara demokrati i vår kommun. Men ni vill inte ha öppenheten och föreslår avslag. Vi anser att motionen ska beviljas, säger Börje Helgesson.

Efter det var det Socialdemokraternas Tomas Söreling som begärde ordet.

– Det är jättespännande att lyssna på Börje Helgesson, den nya dataexperten. Kanonbra, då behöver vi inte anlita någon konsult för de tjänsterna. Vi får ju se vad som händer när den nya dataskyddsförordningen träder i kraft i maj, det är intressant att veta hur mycket du känner till om den, säger Tomas Söreling.

"Känner att man vill somna"

Kristdemokraten Anders Andersson gick upp i den provisoriska talarstolen i gymnasiets lokaler – och höll med Börje Helgesson.

– I det här fallet håller jag med Börje i hans argumentation men det finns ett undantag och det är det som händer den 25 maj 2018. Den nya lagstiftningen tycker jag att man borde titta närmare på, säger Anders Andersson och lägger till:

– Alla våra debatter i Hultsfred upplevs kanske inte heller som något särskilt. Ibland känner väl folk att man vill somna, det är väl faran. Förr eller senare måste vi ändå hitta ett annat forum för att folket ska få veta vad som har hänt. Jag föreslår en återremiss och att man tittar närmare på den nya lagstiftningen.

"Vill inte skämma ut sig"

Lars Rosander var tydlig och ville att man skulle gå på det förslag som kommunstyrelsen föreslagit.

– Alla vet att tekniken förändras, det kommer nya möjligheter till att vara digital på olika sätt. Jag är säker på att den kommer förändras för oss också framöver. Jag yrkar på att vi går på kommunstyrelsens förslag men jag är givetvis inte emot att vi ska titta på det i framtiden. Vi ska självklart ta hand om frågan och gå igenom det längre fram, det behövs ingen återremiss.

Lennart Davidsson (KD) gav sig också in i debatten och tror inte att det är så många politiker som skulle uppskatta att prata med en kamera framför sig.  

– Jag är lite kluven. De som har varit framme och talat är vältaliga och kan sin sak, de har varit med förr. Men de nya i kommunfullmäktige som vill framföra sin sak är säkert nervösa och benen skakar. Jag tror inte att man går fram om man har en kamera framför sig och blir analyserad av medborgarna. Man sitter kvar och känner att man inte vill skämma ut sig. Alla här inne har någonting att bidra med för kommunens bästa. Jag är tveksam till att det blir bättre om man webb-sänder kommunfullmäktige. Jag tror att man kan hålla ett forum här och få fram alla personers åsikter utan att man ska undra vad man sa, åker hem och tittar på sändningen. Då går man nog aldrig upp igen, säger Lennart Davidsson.

Skickade passning till Söreling

Börje Helgesson begärde ordet på nytt och hade fokus på två saker – skicka en passning till Tomas Söreling (S) och ändra sitt yrkande.

– Det är inte jag som är dataexperten, jag hänvisar till Mediacenter. Jag vill ta tillbaka vårt yrkande om beviljande och istället gå på Anders Anderssons linje om att återremittera ärendet, säger Helgesson.

I KD var det splittrat efter att Anders Andersson och Lennart Davidsson haft olika åsikter. Åke Nilsson sa följande:

– När vi ändå är inne på det här med partisplittring så kan vi väl fortsätta så. Jag tycker att frågan är värd att diskutera och även om vi inte skulle återremittera ärendet så är jag övertygad om att saken kommer leva vidare. Tiden förändras och min förhoppning är att fullmäktige ska få ett fast ställe att hålla till på någon gång, säger Åke Nilsson.

Reserverade sig mot beslutet

Lizette Wästerlund hade sista ordet i debatten:

– Börje, jag tror att vi har hittat en fråga där vi är överens. Jag tycker att det är en demokratifråga, jag tror inte att vi kommer bli färre personer som är uppe och talar. Det har inte någon påverkan men inget yrkande från mig, säger Lizette Wästerlund.

Kommunfullmäktige gick på kommunstyrelsens linje och avslog ärendet. Liberalernas Börje Helgesson reserverade sig mot beslutet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt