Annons:

Politikerna kan stoppa vindkraftssatsningen – många är skeptiska

Lars Rosander (C) berättar att Centerpartiet inte står bakom Dackevinds planer på att uppföra 15 vindkraftverk utanför Målilla och Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Politikerna kan stoppa vindkraftssatsningen – många är skeptiska

Dackevind AB har för avsikt att bygga 15 vindkraftverk som är 250 meter höga utanför Målilla.
På gårdagens kommunfullmäktigesammanträde kom frågan upp och politikerna för de olika partierna är minst sagt skeptiska.
– Vår ståndpunkt är att vi inte kan stödja projektet i den omfattning som ansökan innebär, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det finns planer på att 15 vindkraftverk ska uppföras sydväst om Målilla och i slutet av förra veckan bjöds allmänhet, föreningar och organisationer in till samråd om projektet på Skeppet i Målilla.

Det finns av naturliga skäl kommuninvånare som ser negativt på ett sådant projekt och tycker att det påverkar omgivningen för mycket. 

Lantbrukaren Folke Pleijert från Tveta utanför Mörlunda uttryckte i en intervju med Dagens Hultsfred under samrådsmötet att han inte vill att det kommer upp några vindkraftverk. Och i går fanns han på plats på kommunfullmäktiges sammanträde för att få höra hur partierna ställer sig till den planerade vindkraftsverken. 

– Jag hinner fundera ganska mycket under en arbetsdag. Det finns relativt få uppsidor när det gäller till exempel skatteintäkter men oerhört många nedsidor när det kommer till turism, värde på fastigheter och hela bilden av Hultsfreds kommun, sa Folke Pleijert inför fullmäktigeledamöterna i Virserum. 

"Väckt en viss oro"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) gick först fram och berättade om vad det står i översiktsplanen som fullmäktige godkände för nio år sedan. 

– Den här ansökan från Dackevind handlar om verk som är 250 meter höga, det är annorlunda mot vad vi tog i planen. Vi har skrivit att det kan vara möjligt att etablera vindkraftverk i det området men då tittade vi på en höjd på 150 meter, säger Lars Rosander. 

Centerpartiet diskuterade frågan på ett extra gruppmöte inför kommunfullmäktige och de ställer sig inte bakom förslaget i den nuvarande formen. 

– Vår ståndpunkt är att vi inte kan stödja projektet i den omfattning som ansökan innebär. Vi ser en större betydelse av det lokala näringslivet som har en bra utvecklingspotential för att generera mer intäkter och arbetstillfällen. Man får väga vad en sådan etablering skulle få för effekter på befintliga verksamheter inom jordbruk, turism, fritidsliv och djurliv, säger Rosander. 

Socialdemokraternas Tomas Söreling berättade att frågan inte lyfts i gruppen men det kommer hända. 

– Dessa planer har givetvis väckt en viss oro och när man hör de här synpunkterna så blir man bekymrad. När översiktsplanen togs 2010 pratade vi om helt andra nivåer och höjder. En eventuell vindkraftspark ska vägas mot näringen i dess område och vi ska diskutera det i gruppen och tillsammans med övriga partier, säger Tomas Söreling (S).

Hoffbrink negativ till projektet

John Hoffbrink från Sverigedemokraterna är en stark motståndare till vindkraften som han inte ser några positiva effekter med. 

– Jag var på informationsmötet i Målilla och 250 meter höga vindkraftverk hör inte dit över huvud taget. Vi har något som är bättre och det har jag sagt förr, det är kärnkraften. Det är en fantastisk natur som vi ska rädda om, säger John Höffbrink (SD). 

Lennart Davidsson från Kristdemokraterna gick också fram och ser vindkraftverken som ett hot mot turismen i det berörda området. 

– Det är en fråga som har rört upp känslor i bygden, det är ljudnivåerna som skrämmer mig mest. Jag tror inte att det kommer gagna bygden och är väldigt tveksam till att det kommer ge några positiva vibbar. Vi har en väldigt stor turism som utvecklas hela tiden där mycket tyskar kommer hit för att de vill ha tyst natur och betalar för det. Vi inom partiet har inte pratat ihop oss men jag har en klar uppfattning i den här frågan, säger Lennart Davidsson (KD).

"Ska inte bli någon experimentverkstad"

Partikollegan Åke Nilsson tyckte att frågan var lite tidigt väckt då kommunen inte har fått någon information. 

– Det är ändå långa processer innan man kommer till skott. Delar av det här området är utpekat som lämpligt i översiktsplanen från 2010 men det finns alla skäl i världen att noga bedöma hur det skulle fungera om de skulle byggas i området. Det är viktigt att vi inom politiken pratar om det, det är både schysst mot de som jobbar med frågorna och vi kan inte låta det gå för att komma på sluttampen och lägga in vårt veto mot projektet, säger Åke Nilsson (KD). 

Sist ut var Moderaternas Åke Bergh som inte var särskilt förtjust i projektet med så pass höga vindkraftverk: 

– Jag tycker inte att vi i Hultsfreds kommun ska vara någon experimentverkstad för något som man inte har någon erfarenhet av att bygga i Sverige. Personligen så är jag väldigt tveksam, säger Åke Bergh (M). 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt