Annons:

Här är kostnaden för att renovera Hagadal – delas upp över tio år

Över tio år beräknas kostnaden för Hagadal uppgå till 30 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Här är kostnaden för att renovera Hagadal – delas upp över tio år

Anläggningen är från 1976 och 40 år senare behöver vissa satsningar göras. Nu visar utredningen att det handlar om drygt 30 miljoner kronor över en tioårsperiod. 

Annons:

Fastighetsingenjören Nicklas Holmqvist presenterade sin utredning för kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. 

– Hagadal är väldigt väl bevarad och har stått emot bra, tack vare att den byggdes bra och med kvalitet. Men den är ändå 40 år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Utredningen visar att investeringar på drygt 30 miljoner behöver ske under den kommande tioårsperioden. Vissa mer akuta än andra. 

– Vi fick en avrapportering för något år sedan, nu har vi en komplett. Det handlar om taket, elsystemet, ventilationen, bassängbotten och målning. På tio år handlar det om drygt 30 miljoner kronor. 27 miljoner är nödvändiga åtgärder och sedan har vi cirka 4,5 miljoner kronor i lämpliga åtgärder, säger Rosander.

"Prioriterade efter behov"

En energisatsning på solceller ska ske i samband med att taket görs i ordning.

– Det är en satsning för framtiden som också är energisparande. Taket är viktigast och sedan finns det eventuella samordningsvinster man kan göra. Samordningsvinsterna kan uppstå om man samtidigt bygger en tillgänglighetsanpssad ny bassäng, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Men de här insatserna delas upp över tio år?

– Ja, prioriterade efter behov. När det gäller ventilationen finns det vissa aggregat kvar från när det byggdes och vissa är från 2004. Mot slutet av tioårsperioden är det de senare som uppdateras kan man tänka sig- Det handlar om åtgärder man får lägga in efterhand i budgeten, säger Rosander. 

40 miljoner för ny bassäng

Det finns som tidigare rapporterats också planer på en helt ny bassäng till simhallen. Den beräknas kosta över 40 miljoner kronor.

– Det är en separat utredning och vi har fått en presentation där. Budgetdialoger pågår nu och vi får se om det finns utrymme att lägga in det i investeringsbudgeten. 

Ett alternativ har varit en bassäng ovan mark, men den diskussionen är avslutad. 

– Det alternativet har strukits. Det är en bassäng på traditionellt vis som gäller om det blir något, säger Rosander. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt