Annons:

Han kräver mer av kommunens integrationsarbete:

Carl-Johan Pettersson (SD) har lämnat in en motion om integration av nyanlända till kommunfullmäktige. Foto: Ossian Mathiasson

Han kräver mer av kommunens integrationsarbete: "De tar det inte på allvar"

Politiske vilden Carl-Johan Pettersson, som sitter på en SD-stol i fullmäktige, vill införa en kultur- och fritidsnämnd som ska jobba med integrationen av nyanlända. 

Annons:

Carl-Johan Pettersson har i en nyväckt motion till kommunfullmäktige lyft frågan om integrationen av nyanlända. Han pekar på att integrationen är en av de viktigaste utmaningarna i Sverige. 

– Efter många turer om vem som ska ansvara för integrationen av nyanlända, så har den landat på våra kommuner. Jag tycker det är olyckligt att en enskild tjänsteman ska ha det tunga ansvaret, dessutom måste det finnas insyn och transparens i arbetet. Jag vill därför att man tillsätter en kultur och fritidsnämnd, säger Carl-Johan Pettersson och fortsätter:  

– Jag tycker inte att Hultsfreds kommun tar integrationen på allvar när man lägger det på en enskild tjänsteman. Det är en mycket viktig fråga och att inte lägga det på ett högre plan är ansvarslöst. 

"Kan inte vara lämpligt"

Att en enskild tjänsteman ska ansvara för integrationen är felaktigt, enligt Carl-Johan Pettersson.

– Det kan inte vara rimligt i en sådan svår fråga där så många personer måste vara inblandade. 

Vad är din lösning på problemet?

– Att man tillsätter en kultur- och fritidsnämnd där flera partier ingår. Det är en sak som måste lösas tillsammans över block-och partigränser. 

– Integrationen har alltid varit lika viktig och jag tycker att man hör samma floskler nu som man alltid har gjort, att vi måste satsa mer på skolan och utsatta områden och så vidare.  Vad jag kan se så funkar inte integrationen. Man tar för lätt på det, helt enkelt. Man anser att jobb och arbete är vad som krävs när man integrerar, men det är så mycket mer som ska till. Frågan är mer komplex än vad man kan ana vad gäller integration. För att ta det på allvar så måste man anta sig utmaningen som man har pratat om i så många år och lägga det på ett högre plan. 

Vill få mer insyn i arbetet

Han vill också att det ska finnas mer insyn i arbetet kring integrationen. 

– Som det är idag så vet jag inte vad Hultsfreds kommun gör. Det måste vara mer insyn i vad man gör och hur man gör. Det känns inte som att man tar det på så stort allvar. Det är säkert likadant i många andra kommuner.  

Vad vill du att nämnden ska jobba med utöver integrationsfrågor?

– Fritidsfrågor som nämnden jobbade med förr. Det är väl lika viktigt idag som det var för 30 år sedan. Det är lämpligt att just den nämnden tar det som sin största uppgift eftersom det är en så pass viktig fråga.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt