Annons:

Motion väcktes för en månad sedan – nu har den fått rekordsnabbt avslag

Politiske vilden Carl-Johan Pettersson (SD) har fått avslag på motionen om att inrätta en kultur- och fritidsnämnd med ansvar för integration för nyanlända. Foto: Ossian Mathiasson

Motion väcktes för en månad sedan – nu har den fått rekordsnabbt avslag

Motionen om att införa en kultur- och fritidsnämnd som ska jobba med integration av nyanlända fick nobben direkt i kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Vi har behandlat en liknande motion rätt nyligen, säger Lars Rosander (C). 

Annons:

Så sent som den 17 mars skickade politiske vilden Carl-Johan Pettersson, som sitter på en SD-stol i fullmäktige, in en motion om att tillsätta en kultur- och fritidsnämnd med ansvar för integration för nyanlända. 

Kommunfullmäktige remitterade motionen till kommunstyrelsen för beredning på sammanträdet i slutet av mars månad. 

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott valt att avslå motionen – före beredning. Kommunalrådet Lars Rosander (C) motiverar varför de har resonerat på det viset. 

– Motionen är döpt till integration av nyanlända men hans förslag är att inrätta en kultur- och fritidsnämnd. Det var det som var själva konsensus av motionen. Det har vi behandlat rätt nyligen då Lennart Beijer har motionerat om samma sak med att inrätta en kultur- och fritidsnämnd. I och med att vi avslog samma begäran i den motionen så står vi kvar vid det ställningstagandet. Vi föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen i och med den motivering som vi hade då, säger Rosander.

"Hänger inte på en person"

En detalj som Carl-Johan Pettersson lyfter fram i motionen är att det är felaktigt att en enskild tjänsteman ska ansvara för integrationen. Det är en beskrivning som Rosander inte håller med om. 

– Vi kommer komplettera vårt svar med vad som görs på området. Det görs mycket som kanske inte är känt för alla så vi kommer förtydliga hur arbetet går till. Det hänger inte på en person i ett integrationsarbete som det stod i motionen utan det är många som är involverade. Vi har till exempel arbete- och integrationsenheten med många medarbetare och socialnämnden gör löpande avrapporteringar till kommunstyrelsens arbetsutskott. Kultur- och fritidschefen har tidigare meddelat att det inte finns någon anledning att hitta nya former för kultur- och fritidsförvaltningens arbetssätt då förvaltningen är nöjd med nuvarande upplägg.

Du känner dig tillfreds med det ni gör?

– Kommer det nya förslag och nya idéer som vi inte jobbar med så kan vi naturligtvis ta tid för det men jag tycker att vi försöker jobba mycket med att få in nyanlända i språkpraktik, olika extratjänster och praktikjobb. Hur vi lyckas får väl andra bedöma. 

Det blir ingen närmare beredning av Petterssons motion. 

– Nej, det blev en snabbare beredning i kommunstyrelsens arbetsutskott i och med att vi har haft en liknande motion tidigare och har ett svar som vi lutar oss mot om avslag att inrätta kultur- och fritidsnämnd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt