Annons:

  • Linda i öppenhjärtig intervju om sin övervikt – ”Har opererat mig”

    Linda Carlsson från Vimmerby genomgick en magoperation i början av veckan. "Jag hade inga alternativ kvar insåg jag. Nu var min övervikt inte längre bara en utseendesak, utan påverkade även hälsan", säger hon. Foto: Ossian Mathiasson

  • Linda i öppenhjärtig intervju om sin övervikt – ”Har opererat mig”

    En tesked i taget. "Första dagarna har varit jättetuffa, bara att få i sig en deciliter yoghurt tar 40-45 minuter", säger Linda Carlsson som är övertygad om att det var rätt beslut att göra en magoperation. Foto: Ossian Mathiasson

  • Linda i öppenhjärtig intervju om sin övervikt – ”Har opererat mig”

    För tillfället är det bara flytande föda som gäller. Foto: Ossian Mathiasson

Linda i öppenhjärtig intervju om sin övervikt – ”Har opererat mig”

Hon åkte till USA som tonåring och kom hem överviktig. Efter det har Linda Carlsson bantat till och från under alla år. När extrakilona inte längre bara var en utseendesak, utan också påverkade hälsan, beslutade hon operera sig.
– Det jag varit rädd för – och är rädd för – är att mitt liv ska bli så himla annorlunda nu att jag blir besviken på hur jag måste leva, säger Linda Carlsson i en lång och öppenhjärtig intervju.

Annons:

Det är bara några dagar sedan näringslivsprofilen Linda Carlsson – bland annat mångårig vd på Materialmännen – genomgick en magoperation, av varianten Gastric Sleeve. De dagarna har varit ett rent helvete, för att använda hennes egna ord.

– Jag hade inga alternativ kvar insåg jag, tillägger hon och går tillbaka till när hon var 19 år och åkte till USA för att plugga.

– Jag var egentligen emot att åka dit, för jag visste att alla som kom hem därifrån hade gått upp i vikt, säger Linda och skrattar. Och det var där min viktkamp började. För när jag kom hem därifrån hade samma sak hänt mig.

Bantat i 26 av 46 år

Linda Carlsson är 46 år idag, 26 av dem har hon bantat. 

– Det har gått upp och ner, upp och ner. Jag använde mina somrar till att svälta mig, när jag jobbade dygnet runt sju veckor på Hotell Ronja. Jag kunde gå ner 20-25 kilo varje sommar. Men till nästa sommar hade jag gått upp mer, så resan blev bara tyngre och tyngre.

Säg den metod hon inte använt. Viktväktarna X antal gånger, hon har kört svältdieter, naturdiet, LCHF…

– Alla förbaskade metoder som finns. När jag dessutom slutade röka för sex-sju år sedan small det till ännu mer. Så när pandemin härjade som värst vintern 2021 tog jag tag i det ordentligt. Jag spelade padel fem till sju gånger i veckan, jag körde Viktväktarmat och tog bort all alkohol i fem veckor. Inte ett jävla hekto gick jag ner. Då gav jag upp!

Inspirerad till att operera sig

Mötet med Joakim Hesselgård, som genomgått just en Gastric Sleeve med betyget ”det bästa jag någonsin gjort”, gav Linda en puff i den riktningen.

– Jag vet att jag någon gång, när jag varit förtvivlad över allt bantande, tänkt att jag skulle fettsuga mig. Men har aldrig gjort slag i saken. Nu blev jag inspirerad. Sedan gick allt fort, kort senare opererades jag.

För nu var det inte längre bara en utseendesak och frustration över att väga 102 kilo. Linda fick också, som hon säger, diabetes typ 2 i julklapp 2021 och senare också dåliga kolesterolvärden.

– Sedan jag brännskadade mina fötter i augusti 2022 och det läkt bröt jag ett ben i foten följt av ett fall som gav mig impingement i padelsmashaxeln, vilket gjort att jag inte kunnat stå på en padelbana på över ett halvår.

– Då kände jag att jag aldrig någonsin kommer kunna banta mig till ett hälsosamt liv, så jag inte riskerar hjärt- och kärlsjukdomar, svårare diabetes och höga kolesterolvärden. Utan jag förstod att jag måste göra ett ingrepp och ändra hela mitt liv. För det är vad jag måste göra nu, tillägger hon.

Skitjobbig första tid

Första dagarna har som sagt varit tuffa, för att inte säga skitjobbiga. Hon kräks bara hon tänker på mat för allt smakar illa. Det tar henne 40-45 minuter bara att få ner en deciliter yoghurt när varje tesked tar emot och bara att svälja en klunk vatten smärtar.

– Jag äter och dricker gärna stående, för det känns som hela bröstkorgen ska sprängas eller som att någon stoppar en högtryckstvätt i käften på mig och trycker på, säger hon för att beskriva smärtan.

Men det är som det ska vara så här kort efter operationen, lugnar sjukvården.

– Jag tror absolut att jag tagit rätt beslut. Jag hade inga alternativ så att säga när inte träningen fungerar och jag ser att min viktresa redan har börjat när jag ställer mig på vågen.

– Det viktigaste som kan komma ut ur det här, är att jag ska få ett bättre och längre liv. Absolut att det är roligt att kunna bära upp kläderna snyggt, det är en motivationsfaktor i sig, men när min övervikt pajar min hälsa då fick beslutet tas.

Bekostat allt själv

Linda Carlsson har valt att dela med sig av sina tankar och berätta om sin operation och viktresa. En anledning är att hon träffar så många människor, hon beskriver sig själv som en festprisse och har mycket på gång.

– Går jag ut nu och berättar, skapar det förhoppningsvis respekt för den resa jag gör, så det inte behöver bli en massa påtryckningar. För jag kommer verkligen få ändra på mitt liv totalt.

Hon tar en paus och fortsätter:

– Jag vet att det finns två läger i det här med överviktsoperationer. Det finns en sida som tycker att övervikt är något man orsakar själv och att inte samhället ska behöva betala för att människor blir feta. Så jag vill understryka att ingen har behövt stödja min operation med skattepengar, utan jag har bekostat allt själv genom att anlita en privatklinik i Linköping och inte Regionen. För mig var farten viktig, när jag bestämt mig för något så vill jag att det ska hända där och då, jag känner flera som opererat sig där, så jag hade bra referenser, plus att jag inte belastar någon utan tar ansvar för mina egna handlingar. 

Ser du några risker med att du opererat dig?

– En operation är alltid en operation, men nu har jag ju överlevt den. Så jag ser inte så mycket risker, utan det jag varit rädd för – och är rädd för – är att mitt liv ska bli så himla annorlunda nu att jag blir besviken på hur jag måste leva.

Vad är din målbild?

– Jag har satt 60 kilo som mål, men det tycker inte mina nära och kära om, utan de tycker jag kommer att se ut som en jävla liten räka då, Ha ha! 

– Mitt första mål är att se så det får hälsoeffekter, så jag kan plocka bort mina diabetes- och kolesterolmediciner. Går resan bra nu i starten tror de att jag kan dra ner på medicinerna redan om tre-fyra veckor. Sedan om jag kommer väga 60 eller 65 skiter jag i.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt