Annons:

Han tar nästa kliv inom förbundet – får nyckelroll runt herrlandslaget

Fredrik Ärleskog från Målilla är ny team manager för det svenska herrlandslaget i bandy. Foto: Ossian Mathiasson

Han tar nästa kliv inom förbundet – får nyckelroll runt herrlandslaget

Målillabon Fredrik Ärleskog fortsätter sin resa uppåt inom svenska bandyförbundet. Nästa säsong väntar uppdraget som team manager för svenska herrlandslaget i bandy. 
– Mitt ansvar är att hålla ihop det som sker runt omkring herrlandslaget, säger Fredrik Ärleskog. 

Annons:

En säsong som team manager för P17-landslaget 2017/2018 följdes upp med två säsonger i samma roll för P19-landslaget 2018/2019 och 2019/2020. Nu tar Fredrik Ärleskog, boende i Målilla, ytterligare ett snäpp upp i hierarkin och blir team manager för det svenska herrlandslaget i bandy. 

– Jag har jobbat inom svenska bandyförbundet under de tre senaste säsongerna och dessförinnan var jag verksam inom Vetlanda BK:s ungdomsorganisation i fem säsonger som tränare, säger Fredrik Ärleskog. 

Vad innebär din roll som team manager?

– Vi har inte satt den exakta rollfördelningen mellan oss som jobbar runt herrlandslaget. Jag har ändå ansvar för allt runt omkring laget med bokningar och ser till att logistiken fungerar. När det gäller den sportsliga biten så lär det bli en del scouting av svenska spelare som är aktuella för landslagsuppdrag, säger Fredrik Ärleskog. 

"Speciellt att representera ett landslag"

Efter tre säsonger som team manager för juniorlandslagen tar han steget upp i a-landslaget och räknar inte med att det blir några större förändringar i arbetssättet. 

– Nej, inte så. Det blir kanske lite mer jobb i och med att det är fler turneringar och sammankomster med ett herrlandslag, säger Ärleskog, 

Vad säger du om den resa som du har gjort inom förbundet på några år?

– Jag tycker att det har varit kul och fungerat bra i P19 så jag var mer intresserad av en fortsättning inom förbundet än att gå till klubblag. Det låg närmare till hands att vara kvar i förbundets regi. Oavsett vilken sport man pratar om så är det speciellt att representera ett landslag. Ett landslag är alltid ett landslag. 

Två herr-VM kommande säsong

På grund av coronapandemin tvingades Internationella bandyförbundet skjuta upp herrarnas VM-turnering som skulle ha spelats i Irkutsk i Ryssland i månadsskiftet mars-april. Under kommande säsong ska två VM-turneringar genomföras. Den uppskjutna turneringen spelas i oktober 2020 och herr-VM 2021 spelas i Syktyvkar i månadsskiftet mars-april. 

– Det blir utan tvekan ett annorlunda upplägg på kommande säsong i jämförelse med hur det har varit tidigare år. Då har det varit ett VM i slutet av säsongen och nu ska vi i stället förbereda oss för två mästerskap om en säsong. Sedan är det ingen som vet vad som händer med coronapandemin och hur det utvecklar sig. 

"De kan lika gärna vinna"

Svenska herrlandslaget i bandy tog VM-guld 2017 och har därefter två raka silvermedaljer efter tunga uddamålsförluster mot Ryssland. Sverige och Ryssland är i vanlig ordning guldfavoriter när det är dags för världsmästerskap och Ärleskog höjer varningens finger för grannlandet i öst, Finland. 

– Man vill alltid vinna guld men det blir tuffare och tuffare för varje år som går. Finland har en bra trend, kan lika gärna vinna guld och slå Ryssland och Sverige. Det står mellan de tre nationerna i slutändan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt