Annons:

Historiskt kval väntar för Varta BK – ”Vi har inget att förlora”

Johan Glimståhl ingår i det Varta som för första gången någonsin ska kvala till Allsvenskan. Foto: Linus Johansson

Historiskt kval väntar för Varta BK – ”Vi har inget att förlora”

För första gången någonsin ska Varta BK från Hultsfred kvala till bowlingallsvenskan. För motståndet svarar Bulltofta BK.
– Det blir naturligtvis spännande. Vi har inget att förlora, säger Anders Jutegård, ordförande och spelare i Varta.

Annons:

Föreningen startades år 1964 under namnet Boliden. Namnet ändrades sedan till Noak och blev sedermera Varta.

– I grunden är vi ju en företagsklubb som har bytt namn i takt med att företaget har gjort det, säger Anders Jutegård, som själv kom med i klubben 1974.

Ny hall för hela laget

Nu är Varta BK framme vid de största matcherna i klubbens historia i och med att de ska kvala till Allsvenskan för första gången. Den första kvalomgången spelas under lördagen. Då ställs Hultsfredslaget mot Bulltofta från Malmö på neutral plan i Markaryd.

– Bulltofta är ett allsvenskt lag som ska försöka kvala sig kvar. De är inte dåliga, naturligtvis. Men vi ska försöka ge dem en match och har inget att förlora, säger Anders Jutegård.

Just hallen i Markaryd har inte Jutegård någon koll på alls.

– Det är nog inte en hall som särskilt många har varit i. Ingen i vårt lag har spelat i den.

”Skapa utrymme för varandra”

Kvalet till Allsvenskan spelas på en 41 fot lång profil.

– Det är ganska mycket olja på den så den ska uppträda ganska snabbt i början. Idén från oss är att försöka spela sönder den och skapa utrymme för varandra, säger Anders Jutegård.

Varta kommer att spela två matcher mot Bulltofta under lördagen, en vid klockan tio och en vid klockan tolv. Skulle lagen vinna varsin av de matcherna väntar en skiljeserie för att avgöra vilket av lagen som ska avancera i kvalet. Om skiljeserien i sin tur skulle sluta oavgjort blir det strikeout.

– Där slår fem spelare i vardera lag varsitt slag för att ta fram en vinnare, berättar Anders Jutegård.

Åker med elva spelare

Om Varta skulle besegra Bulltofta väntar match mot förloraren i mötet mellan BK Allön och BK Kyrk. Den matchen spelas i sådana fall nästa helg och vinnande lag där är klart för spel i Allsvenskan till hösten.

Hur ser du på chanserna?

– Det är klart att de finns. Kan vi gå vidare i morgon tror jag att vi har en bra chans, säger Anders Jutegård.

Varta åker till kvalmötet med elva spelare. Startåttan till den första matchen består av Robin Rehn, William Berggren, Tomas Gustavsson, Per Höglander, Patrik Svensson, Johan Glimståhl, Dennis Häll och Daniel Rehn. Erland Nordin är nionde man i den första matchen. Även Anders Jutegård och Stefan Berggren åker med till Markaryd.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt