Annons:

  • Fartfyllt motorevent återvänder till Hultsfred i sommar

    Stefan Beranders fartfyllda motorevent "Go faster motorevents" kommer till Hultsfred för fyra körningar i sommar. Foto: Roger Persson

  • Fartfyllt motorevent återvänder till Hultsfred i sommar

    Foto: Roger Persson

Fartfyllt motorevent återvänder till Hultsfred i sommar

Stefan Beranders fartfyllda motorevent ”Go faster motorevents” återvänder till flygfältet i Hultsfred i sommar. Precis som tidigare år utlovas höga hastigheter.
– Vi vill locka folk till att testa sina bilar i höga hastigheter under kontrollerade former, säger Vimmerbybördige Stefan Berander. 

Annons:

Stefan Berander och Johnny Lehti har tillsammans anordnat motorevenemanget ”Go faster motorevents” på flygfältet i Hultsfred sedan 2018 med 2019 som undantag. Det är en fartfest utöver det vanliga. 

I år blir det en fortsättning och Stefan Berander berättar att de har bokat in fyra olika datum i Hultsfred. I vanlig dragracing kör man 402 meter med stillastående start men här handlar det om 804 meter med rullande start. 

– Vi rullar fram så vi är uppe i 50 kilometer i timmen, sedan kör man 804 meter på snabbast möjliga tid. Det är mycket snällare mot bilen och blir inte samma påfrestningar på koppling och drivlina, säger Stefan Berander. 

Vad är förklaringen till att det blir Hultsfred?

– Den största anledningen är att flygfältet har betong som underlag. Vi har kört på andra ställen där det har varit asfalt som underlag. Det är svårt att få bort allt skräp på banan. Kommer man inte först så är det väldigt lätt att det sprutar mycket från framförvarande bils däck, vilket gör att det smäller stenar i plåten på bakomvarande bil. Här är betongen slät och det är inget som sprutar upp på den andra bilen som inte är först iväg, säger Stefan Berander. 

Fullbokat första event

Detta har blivit väldigt stort i USA och Berander vill väcka ett intresse i Sverige. 

– Vi vill locka folk till att testa sina bilar i höga hastigheter under kontrollerade former. Det är som att åka på motorvägen i 50 km/h för att sedan gasa upp den till hastigheten som man når efter 804 meter. Man kommer ofta upp i en hastighet mellan 200 och 300 kilometer i timmen, men det är beroende på vilken bil man har. Den som har varit uppe i högst hastighet är 334 km/h. Det är hårt trimmade standardbilar och inga dragracing-bilar. 

Det blir fyra körningar mellan maj och augusti i sommar och varje tillfälle tillåter 100 fordon. 

– Första eventet i slutet av maj är fullbokat. En fjärdedel av platserna till de tre andra eventen är bokade.

Kan coronapandemin sätta stopp för era planer?

– De restriktioner vi fick av polisen förra året var att ”så länge man har det som en träning så får man komma dit som förare och ta med sig en mekaniker”. De får sin egen plats på flygfältet där de ska vara när de inte kör ute på banan. 

– Förra året hade vi 50 personer i publik på ett inhägnat område, och i år säger de åtta personer. Vi följer restriktionerna och får se om det lättar eller inte. Som det är nu så har vi sagt till alla att det inte kommer vara någon publik. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt