Annons:

Elen kopplades ner för familj i kommunen – förlorar tvist i domstol

Elen kopplades ner för en familj i Hultsfreds kommun då de inte betalade sina elräkningar. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Elen kopplades ner för familj i kommunen – förlorar tvist i domstol

En tvist mellan en kvinna i Hultsfreds kommun och socialnämnden i Hultsfreds kommun har avgjorts i Förvaltningsrätten i Växjö. Kommuninvånaren får inget gehör i tvisten som gäller ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.

Annons:

Socialnämnden i Hultsfreds kommun avslog kvinnans ansökan om ekonomiskt bistånd med över 10 000 kronor till en skuld på grund av obetalda elfakturor.

Som skäl för beslutet angavs att hon inte hade rätt till bistånd då vissa begärda handlingar saknades.

Har inte prioriterat elskulden

Kvinnan överklagade och yrkade att hon ska beviljas bistånd och menar på att familjen inte har haft el hemma på tre veckor. Hon har barn som bor hemma och som inte kunnat gå i skolan på grund av det. 

Men socialnämnden står fast vid sitt beslut. Elskulderna avser november och december 2016 samt februari och april 2017. I mars beviljades kvinna bistånd till elkostnader avseende två månader och hon har därefter inte ansökt om bistånd och uppvisat elfakturor. Hon har inte använt tidigare beviljat bistånd till elkostnader och har inte prioriterat elskulden när hon fått lön.

Förvaltningsrätten avslår kvinnans överklagande och skriver i sin bedömning att den som har ekonomiska tillgångar måste först använda sig av dessa innan försörjningsstöd kan användas.

Överklagandet avslogs

I underrättelsen från Intrum Justitia i mars 2017 hade kvinnan obetalda elfakturor och det kunde bli aktuellt att avbryta elleveranserna.

I utredningen står det att hon hade ett normöverskott på 4 851 kronor i mars och kunde då betalat elnätsavgiften på 2 672 kronor och ha undvikit att elen kopplades ner.

Även i maj hade kvinnan ett normöverskott och förvaltningsrätten anser att socialnämnden gjorde rätt och överklagandet avslogs. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt