Annons:

Hultsfredsbo åkte utomlands i tio månader – får inget ekonomiskt bistånd

En tvist mellan två personer som har varit bosatta i Hultsfred och kommunen har avgjorts i Förvaltningsrätten. De klagande personerna får inget gehör i tvisten som gör ekonomiskt bistånd.

Annons:

Socialnämnden i Hultsfred beslutade den 23 mars 2017 att avslå ansökan om ekonomiskt bistånd för april 2017 från ett par från Hultsfred, som numera bor i en annan stad i Sverige.

Motiveringen kretsade kring att mannen fördröjt sina möjligheter till försörjningsstöd genom att åka utomlands utan samråd med handläggare och med anledning av den resan har de inte fått etableringsersättning under perioden 19 maj 2016–26 mars 2017.

Skulle hämta sina betyg

Paret yrkar att de ska beviljas ekonomiskt bistånd med anledning av att mannen har påbörjat sina aktiviteter enligt etableringsplanen och jobbar aktivt i sitt arbetssökande vilket innebär att han nu och under april månad medverkar till sin egen försörjning.

Han meddelade Arbetsförmedlingen att han skulle åka utomlands i tre månader för att hämta ut sina betyg men han stannade längre än så.

Socialnämnden står kvar vid sitt beslut och anser att mannen avbröt etableringsplanen för att åka utomlands för att få fram sina betyg. Han vistades utomlands en längre period och var då inte aktivt arbetssökande eller inskriven i etableringen. Han bedöms därmed ha fördröjt sina möjligheter till egen försörjning och agerande påverkar hela familjen vid biståndsbedömningen.

Resan varade i tio månader

Förvaltningsrätten avslår överklagandet och av utredningen framgår det att mannen åkte utomlands i maj 2016, en vistelse som varade i tio månader.

I mars 2017 kontaktade han, via sin dotter, Arbetsförmedlingen och en etableringsplan gjordes.

Mot denna bakgrund anser förvaltningsrätten att mannen fördröjt sina möjligheter till självförsörjning för den i målet aktuella perioden. Det fanns inte heller några skäl för att utlandsvistelsen behövde vara i tio månader.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt