Annons:

Livsmedelsbrister hos näringsidkare i Hultsfreds kommun

Brister hos en livsmedelsverksamhet i Hultsfreds kommun har framkommit efter en inspektion från kommunens livsmedelstillsyn.

Annons:

Hultsfreds och Vimmerbys miljö- och byggnadsnämnd förelägger en näringsidkare att åtgärda bristande och felaktig information på flera av företagets förpackade och märkta varor så att märkningen följer gällande lagstiftning. 

Detta ska vara åtgärdat senast den 31 augusti 2018.

Etiketter med felaktigheter

Det började i juli 2017 då det genomfördes en inspektion inriktad på just märkning där de fick information om hur produkter ska märkas.

Vid det tillfället efterfrågades om de fick använda upp redan upptryckta etiketter, vilket vad som sades då de bara skulle vara under en kortare tid. Detta medgavs om man för hand ändrade så att aktuella allergier ändå märktes ut.

Vid en inspektion i början av februari i år användes fortfarande etiketter med felaktigheter även om det inte var helt och fullt samma typ av varor som kontrollerades, utan vad som för tillfället fanns paketerat och märkt. Det har då gått sju månader och inspektören anser att det borde vara mer än tillräckligt för att hinna ta fram nya etiketter med korrekt märkningsinformation. 

Kunderna blir lurade

Huvudregeln är att alla ingredienser som använts för att tillverka ett livsmedel ska anges i ingrediensförteckningen och datum för minsta hållbarhet ska anges med rätt uttryck.

Att man inte har angett ingredienserna på ett korrekt sätt i märkningen av en produkt kan få ödesdigra konsekvenser för en person med allergi. Inspektörerna skriver även att den felaktiga märkningen gör att personer tror sig köpa en vara som visar sig vara något annat.

När man diskuterade inspektionen, resultatet och föreläggandet bestämdes det också att förpackningar med kakor tas bort för försäljning till vidare och att ny märkning ska vara framtagen senast den 31 augusti 2018.

Får inte använda privata kläder

Vid kontrollen uppmärksammades ytterligare avvikelser gällande temperaturkontroll för nedkylning av en viss maträtt och personalhygien. Vikten av skyddande arbetskläder understryks när man jobbar i en verksamhet där oförpackade livsmedel hanteras. Inspektörerna tycker inte att det är okej att personalen använder sina privata kläder och skor och alla personer skall iaktta god personlig renlighet och bära lämpliga, rena och skyddande kläder.

Vid inspektionen kontrollerades även delar av lokalens rengöring, där det finns relativt mycket livsmedelsrester på golvet i torrförrådet. Dessa rester riskerar att locka till sig skadedjur som möss men vid inspektionen kunde inga spår av dem ses. Det diskuterades om rengöringsfrekvensen behöver ändras och/eller rengöringsrutinerna. Personal framhöll att det kunde vara lite svårt att komma åt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt