Annons:

  • Positiva integrationsdagar:

    Möjligheternas Mötesplats har arrangerats för tredje året i rad i Virserum och hade ungefär 120 deltagare på två dagar. Foto: Ossian Mathiasson

  • Positiva integrationsdagar:

    Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun.

  • Positiva integrationsdagar:

    Under årets integrationsdagar blev det många diskussioner och samtal i den inspirerande miljön vid Virserumssjön.

Positiva integrationsdagar: "Själva mötet ger allt"

Integrationskonferensen vid Virserumssjön innehöll en blandning av gruppsamtal och föredrag.
Personer som har nytta av nya infallsvinklar på hur integrationen blir bättre samlades i Virserum under två dagar.
– Konferensen slutar inte i ett dokument utan det är själva mötet som ger allt. Det blir ett utbyte av erfarenheter, idéer och tankar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

För tredje året i landade den nationella integrationskonferensen, även kallad Möjligheternas Mötesplats, i Virserum i Hultsfreds kommun. Där samlades representanter från regeringskansliet, Sveriges kommuner och landsting, Arbetsförmedlingen, kommuner i Sverige och Linnéuniversitet med flera.

Det man vill komma åt är att hitta kunskapsbildningsmöten för att diskutera hur Sverige kan och ska hitta integrationslösningar som bidrar både för landsbygd och stad. 

– När man lyssnar på deltagarna verkar det som att konferensen ger mycket. Man tycker om upplägget och vi har haft en hel del diskussioner om hur det är i de olika kommunerna. Jag tror att konferensen uppskattas och gett nya idéer till många av besökarna, säger Lars Rosander. 

"Ger mycket tips och idéer"

Under de två dagarna har det bjudits på fyra seminarier i två tält och personer som sitter på viktiga positioner har varit på plats och pratat om integration. 

Under premiärdagen hade man ett seminarium som handlade om samverkan i samhället med föredrag från Regeringskansliet, Arbetsförmedlingen och Riksidrottsstyrelsen. Eftermiddagen viktes åt samtal om hur integration kan vara en möjlighet för Sverige inom flera områden (stat och myndighet, kommunal verksamhet, civilsamhället, arbetsmarknaden och akademin). 

– Det är svårt att säga om vi kommer någon vart. Vi utbyter idéer och det är ett steg i en process för att jobba vidare med att få nyanlända i arbete. Det här är tredje året och jämfört med de två första åren, som handlade mest om asylmottagningen och SFI, är vi inne i en etableringsfas. Jag tror att utbytet i samtalen ger mycket tips och idéer, säger han. 

Viktig insats av Röda Korset

Möjligheternas Mötesplats fick på torsdagen stifta bekantskap med representanter från Österrike som berättade om lyckade integrationssatsningar och att problemen som finns i Sverige går att finna även i Österrike. 

Det fanns hela tiden utrymme för diskussioner och samtal. Lars Rosander tycker att det är läget som gör det speciellt att ha konferensen i Virserum.

– De yttre förutsättningarna är väldigt ovanliga för en konferens, vi är vid en strandkant och har vatten omkring oss. Det blir en helt annan stämning än om vi hade varit i en konferensanläggning på ett stort hotell i Stockholm, säger han.

I Hultsfreds kommun gör Röda Korset en viktig insats för i integrationsfrågan.

– De hjälper de som står i kö till SFI. De sitter på Bolaget (gamla Dackestop i Virserum) och låter de nyanlända komma in och lära sig språket, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt