Annons:

  • Svårt läge för svenskt jordbruk: ”Det vi kan påverka måste vi göra

    Magnus Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, pratade om det svåra ekonomiska läget för svenskt jordbruk på Solkulla Gård i Vena på måndagen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Svårt läge för svenskt jordbruk: ”Det vi kan påverka måste vi göra

    "Att så många bekymrade människor hör av sig måste vi ta på största allvar. Miljarderna är bra men vi måste gå vidare, annars duger det inte", säger Magnus Oscarsson. Foto: Ossian Mathiasson

Svårt läge för svenskt jordbruk: ”Det vi kan påverka måste vi göra"

Det svåra ekonomiska läget för svenskt jordbruk och problemet med Sveriges livsmedelsförsörjning stod i centrum när Magnus Oscarsson, riksdagsman från Kristdemokraterna, gjorde flera besök i Hultsfreds kommun.

Annons:

Magnus Oscarsson, Kristdemokraternas ledamot i riksdagens jordbruks- och miljöutskott, har återigen besökt verksamheter i Hultsfreds kommun. Denna gång med studiebesök hos familjen Birgersson på Hagelsrums Biogas, Eric och Per-Gunnar Solberg på Solkulla Gård och samtal med jord- och skogsbrukare från trakten på Skrotfrag Arena.

Dagens Hultsfred tog ett snack med riksdagsmannen vid hans besök på Solkulla Gård i Vena. Fokus låg på det svåra ekonomiska läget för svenskt jordbruk.  

– Det bästa med att vara riksdagsledamot är att vara ute och besöka folk i verkligheten. Jag är tacksam för besöken i Hultsfreds kommun som har gett mycket. Det är viktigt att ta med sig det som de ser som möjligheter men även det man upplever som bekymmersamt, säger Magnus Oscarsson. 

"Det vi kan påverka måste vi göra"

Rysslands invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge för Sverige och regeringen har fattat beslutet att tillsätta en utredning om landets livsmedelsberedskap. 

– Många pratar nu om att vårt lands livsmedelsberedskap är dålig och det som är bekymmersamt är att kostnadsläget är så fruktansvärt tufft med diesel, el, plast och foder, säger Oscarsson. 

Vad ser du för lösningar på problemet?

– Vi är överens om att vi vill göra stödinsatser för att rädda jordbruket på flera miljarder. Det är viktigt att de får stöd och ännu viktigare att vi från politikens sida sätter ner foten och ser till att bönderna kan fortsätta klara sig då det tuffa läget kommer fortsätta, säger Oscarsson och fortsätter: 

– Det är vi själva som har skapat olika problem, exempelvis reduktionsplikten. Att vi själva har reduktionsplikt, som gör att diesel och bensin går upp så mycket, har vi själva ställt till med. Vi vill gå ner till EU-nivå och det vi kan påverka måste vi göra. Vi slår verkligen på att vi vill gå ner till sex procent istället för dagens 30,5 procent. Jag vet att flera partier är med på reduktionsplikten och då tror vi att flera jordbrukare ser att vi vill komma till skott och inte bara prata, säger Oscarsson. 

Att sänka skatten för jordbrukarna är en annan del som Oscarsson tar upp. 

– Det är en sak som kan göra det bra för jordbrukarna. Det går vi till val på. Vi hoppas få komma till skott så vi får ny majoritet efter valet. Då kommer det vara en del som vi lägger fram och det kan förhoppningsvis leda till att bönderna börjar spara i ladorna. De säger själva att de inte bara kan komma med bössan i handen när det är kris. De vill kunna spara, bunkra och investera i sin verksamhet. 

"Måste hända något kvickt"

Oscarsson poängterar att bönderna har det otroligt tufft i dag och att det måste till flera åtgärder. 

– Gör vi inget av det som jag har pratat om så ser jag väldigt allvarligt på läget. Det är många som hör av sig till mig och säger att det måste hända något kvickt. Vi ska öka vårt lands livsmedelsberedskap och då vill det till att det finns bönder som gör det. Det finns bönder i landet som lägger ner på grund av kostnadsläget. Det finns lantbrukare med framtidstro men många är ändå bekymrade över läget. Vem trodde i sin värsta mardröm att Ryssland skulle invadera Ukraina 2022? Nu har det hänt och det påverkar hela världen något enormt. 

Hur Sverige klara livsmedelsförsörjningen framöver är en fråga som Oscarsson brinner för.

– När jag började prata om att vi måste förstärka upp vår livsmedelsförsörjning så var det många som sa att jag skulle lägga ner det för att vi har EU. I dag är det ingen som säger så. Alla fattar att vi måste ha en egen beredskap och vi kan inte tro att andra ska hjälpa oss. Finland har en självförsörjning på 80 procent och Sverige är under 50 procent, det duger inte. Det är först nu man säger att man måste ta tag i det och vi från KD har drivit frågan sedan 2014. Nu har man vaknat till efter det vi har varnat för under så lång tid. De höga kostnaderna är förödande. Att så många bekymrade människor hör av sig måste vi ta på största allvar. Miljarderna är bra men vi måste gå vidare, annars duger det inte. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt