Annons:

Familjen Solberg satsar och investerar i flera mjölkrobotar på gården

Eric Solberg på Solkulla Gård satsar stort inför framtiden och är i full färd med att installera flera mjölkrobotar som ska driftsättas under maj månad. Foto: Ossian Mathiasson

Familjen Solberg satsar och investerar i flera mjölkrobotar på gården

Familjen Solberg på Solkulla Gård i Vena investerar i flera mjölkrobotar som just nu håller på att installeras. 
– Vi tror på det och blir mindre sårbara vad gäller personal, säger Eric Solberg, som driver Solkulla Gård tillsammans med pappa Per-Gunnar Solberg. 

Annons:

Med en mjölkrobot behöver ingen människa mjölka korna utan de går själva till mjölkroboten och blir där mjölkade automatiskt. 

Tankarna på att installera robot har funnits hos Per-Gunnar och Eric Solberg länge. 

Nu har de bestämt sig för att installera åtta nya robotar från DeLaval i sitt befintliga stall för att effektivisera och lösa personalfrågan. 

– Vi har haft parallellstall med gropmjölkning där man mjölkar tolv kor åt ena hållet och tolv kor åt andra hållet. Vi hade kunnat fortsätta med just den tekniken i många år till men bemanningsfrågan är svår då det krävs personal som motar in korna, torkar av dem och gör iordning maskinen, säger Eric Solberg. 

"Ligger på för vår näring"

Det är i det här skedet sex maskiner som håller på att installeras innan det blir ytterligare två maskiner där gropmjölkningen är just nu.  

– Vi tror på det och blir mindre sårbara vad gäller personal. Det är svårt att hitta folk som vill jobba med det. Vi ska starta om 14 dagar så det är rätt hett om öronen, säger Solberg. 

Magnus Oscarsson, riksdagspolitiker för Kristdemokraterna, gjorde nyligen flera studiebesök i Hultsfreds kommun och fick bland annat en inblick i verksamheten på familjen Solbergs gård i Vena. 

– Det är tacksamt att han ligger på för vår näring och försöker föra vår talan, säger Solberg. 

Vad vill du skicka med till Magnus Oscarsson från detta besök?

– Att regeringen måste lätta på våra bördor, framför allt den tunga bördan med regelverket. Det är döden för landsbygden. Jag tycker till exempel inte att det ska behöva ta två år med att få ett tillstånd för att bygga en ladugård. Allt är väl miljöfarlig verksamhet i dag men när man hör miljöfarlig verksamhet så låter det inte så bra och man tänker på skrot eller likande, säger Solberg och fortsätter: 

– Folk behöver förstå hur det funkar att producera vår dryckesmjölk och det är bra att det finns reklamfilmer som visar hur det ser ut på en gård. 

"Kan inte stå här med särregler"

Folke Pleijert, KD-politiker i Hultsfreds kommun och lantbrukare på Tveta gård utanför Mörlunda, såg tillsammans med Lennart Davidsson till att Magnus Oscarsson besökte flera verksamheter i Hultsfreds kommun under en fullspäckad dag.

– Det är alltid kul när han är här då han är så engagerad för hela näringen och har sådana förkunskaper. Vi känner också en stolthet för att få visa upp kommunen, vad som finns och händer här och diskutera de problem och utmaningar som vi har här, säger Folke Plejiert. 

Vad handlar det om?

– Det är bra att vi får krispengar men det är lika viktigt att det finns konkurrensregler som är likvärdiga med resten av Europa. Vi kan inte stå här med särregler och särkostnader och förväntas producera till samma pris som de gör i grannländerna. Får vi samma krav och regler på oss så fixar det sig. Då kanske vi inte behöver krispengarna stup i kvarten. Det måste också finnas utrymme för att kunna bygga upp en buffert så företagen kan förbereda sig för att klara eventuella kriser. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt