Annons:

"Håll er till sakfrågan och lyssna på riktiga experter", skriver föreningen Vindfrid i en debattartikel. Foto: Pixabay

DEBATT: Håll er till sakfrågan och lyssna på riktiga experter

Föreningen Vindfrids inlägg på sociala medier har rört upp känslor. Flera politiker har kritserat deras uttalanden och nu kommer föreningen med en debattartikel. 

Annons:

I ett försök att skifta fokus från sakfrågan om byggandet av Törnshultsprojektet fäller våra vindkraftspolitiker i kommunstyrelsen krokodiltårar över att Föreningen Vindfrid varit tydliga med att i politiken måste man ta ansvar för sina beslut och stå för de konsekvenser som besluten medför -långt in i framtiden. Tydligen är det ”hot mot demokratin” och ”förföljelse” och ”osmakligt” om allmänheten lägger sig i och kräver att våra politiker fattar beslut utifrån fakta och sedan står för det!

Att likt Per-Inge Pettersson och Lars Rosander säga att nu ska de minsann rösta för Törnshultsprojektet för att straffa allmänheten för att de har fräckheten att uttrycka sin oro i form av att nämna deras namn och kräva framtida ansvar är ju helt befängt – sådana omogna politiker kan inte få förnyat förtroende i valet 2022. Förstår dessa herrar ens vad representativ demokrati innebär? Per-Inge Pettersson föreslog redan i våras att Centerpartisterna skulle rösta enskilt i fullmäktige om vindkraftsprojekten för att han och de som alltid lyder honom, där nu tyvärr Lars Rosander också måste räknas in, ska kunna svika väljarnas förtroende och alliansen och rösta med S och V.

*

Byggandet av vindkraft är inte som andra frågor på kommunal nivå utan den viktigaste frågan i vår tid. Politikerna i KS som är för vindkraft måste inse att det här är de i särklass viktigaste besluten i hela deras politiska karriär – nu avgörs många människors framtid här i kommunen och att de vågar chansa på vindkraft är obegripligt. Det kan bara bero på okunskap och att de har blivit vilseledda av vindindustrin och sådan politiker kan vi inte ha. Det kan fungera när det gäller beslut som går att ändra, till exempel om anslagstavlor och sophämtning, men när det gäller en sådan här allvarlig fråga som vindkraft behöver vi politiker av en helt annan kaliber som inte så lätt låter sig duperas av vinstdrivande särintressen. Det finns ingen fråga likt vindkraften som har sådana konsekvenser för människors framtid under så lång tid och som politiker måste man vakna upp och lägga allt annat åt sidan. Det är uppenbart att många av våra Hultsfredspolitiker ännu inte har förstått allvaret i vindkraftsfrågan och mycket beror på att de är okunniga och inte har tid eller ork att läsa på, utan nöjer sig med att ensidigt lyssna på vindindustrins företrädare. 

Vi i Föreningen Vindfrid har många gånger erbjudit vår hjälp till politikerna då vi har väldigt mycket kompetens bland våra 300 medlemmar och också livliga kontakter med experter som står utanför vindindustrin. Att säga ja till dessa gigantiska miljöförstörande industriprojekt är att ta oerhörda risker med allas vår framtid. Däremot om man besinnar sig och säger nej och skjuter eventuella byggnationer på framtiden kommer vi förhoppningsvis alla få se att vindkraftshysterin snart blåser över och då kommer det vara väldigt skönt att ha stått på rätt sida i den här diskussionen.

När en vindkraftsexploatör slår klorna i ett skogsområde och börjar planera att omvandla en skog till ett industriområde så tar de tidigt kontakt med Kommunstyrelsens Arbetsutskott och har flera möten där de med falska argument vinner politikernas förtroende. Vi boende får inte reda på projektplanerna förrän långt senare. Man undrar ju varför våra egna förtroendevalda inte direkt berättar i media för alla oss boende om dessa föreslagna vindkraftsprojekt?

*

I samtal med enskilda politiker i KSAU har det redan för över två år sedan kommit fram att de vill bygga minst en jättestor vindindustri för att blidka sina partikamrater högre upp i Regionen och Stockholm. Så att de i KS som nu säger ja till Törnshult skulle lyssna på argument och väga för och emot under en neutral process är inte sant. Man är alltså mer orolig för att andra politiker ska fälla en kommentar om att Hultsfred inte bygger vindkraft än man är för sina egna väljares frid och liv.

Här måste vi än en gång påminna våra kommunpolitiker om att de inte har en vanlig anställning som alla andra utan vi i Hultsfred har valt dem i förtroende som våra representanter. Deras allt överskuggande och primära uppgift är att värna oss och vår kommun mot krafter som vill förstöra våra liv. Att rösta för vindkraft idag när verken är så gigantiska utan att först skaffa sig ordentlig och neutral kunskap är att totalt svika väljarnas förtroende och det kommer att straffa sig i valet om ett år.

Den vindkraftspositiva majoriteten i KS har inte lyssnat på några riktiga experter från universiteten eller människor som har erfarenhet av att bo inom några kilometer från vindkraftverk. Det de anser sig veta om vindkraft, som ligger till grund för deras beslut, kommer från vindkraftsindustrin själva. Vindkraftsdiskussionerna pågår nu med höga tonlägen i massor av kommuner över hela Sverige och vi i Föreningen Vindfrid kan tillhandahålla hur mycket som helst av fakta från experter samt vittnesmål från boende om vi bara trodde att politikerna var intresserade. Vi har tyvärr sett att flera politiker i KS på ett tidigt stadium redan bestämt sig för Törnshultsprojektet och deras fina ord om ”att väga in för- och nackdelar utifrån fakta och kunskaper” bara är ett spel för gallerierna för att manipulera andra godtrogna politiker och allmänheten. Alltsammans bara för att de tror att de ska få små fördelar från andra politiker högre upp om de hänger med i den rådande vindkraftshysterin.

*

Vi i Föreningen Vindfrid hade ett kort möte med KSAU i januari 2020 och har sedan dess tyvärr bara fått kommunicera med politikerna via media och det har då visat sig att politikerna har svårt att hinna med eller vilja läsa våra artiklar eller förstå argumenten. Det är klart att har man lyssnat otaliga gånger på fina presentationer av vindindustrin då tror man att våra argument är felaktiga. Det borde vara möjligt att begripa att de av vindindustrin utsända inte är några experter utan avlönade hantlangare som far riket runt och förskönar och undanhåller fakta för kommunstyrelser och håller samråd som är vinklade och regisserade föreställningar.

Dessa försäljare har sprungit i kommunhuset till KSAU i otaliga möten under många års tid och politiker och tjänstemän är lurade av fina ord där alla nackdelar och risker förtigs eller avfärdas och sedan när vindkraften förstör människors liv är det för sent.  Föreningen vindfrid kan visa er alla domar och vittnesmål från Mark- och miljödomstolen i Växjö där vindindustrin alltid vinner mot förtvivlade boende när vindkraften väl är byggd. Ett exempel av många, många är fem små vindkraftverk som förstörde många villaägares liv i Karsholmen, Kristianstad där kommunen flera gånger, efter att ha insett sitt misstag, gått till domstolen tillsammans med de boende och alltid förlorat. 

Lyssna nu ni politiker som tror er vara för vindkraft - Ta ert ansvar och ert förnuft till fånga! Än finns tid att ändra sig och betänk då att en politiker som kan erkänna att denne haft fel och därmed bevisa att denne kämpar för Hultsfredsbornas bästa är en politiker som vinner i trovärdighet och respekt och därmed också vinner röster!

Föreningen Vindfrid

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt