Annons:

70 procent av den tunga trafiken kör för fort – Trafikverket sätter ned foten

70 procent av den tunga trafiken i Sverige kör för fort. Foto: Bildbyrån

70 procent av den tunga trafiken kör för fort – Trafikverket sätter ned foten

70 procent av den tunga trafiken kör för fort. Nu vill Trafikverket och flera stora företag få till en förändring. Nya mål införs som strävar mot en mer hållbar och säker trafik.

Annons:

Att det går undan på vägarna är ingen nyhet, men när 70 procent av all tung trafik kör olovligt fort, sätter trafikverket ner foten. Aktörerna inom branschen vars transportfordon är skyldiga har börjat ställa hårdare krav och Trafikverket ska därför dra igång två projekt vid namn Hållbara hastigheter för att sätta företagens trafikupphandling på prov redan nu i höst. Under 2023 kommer Trafikverket ställa krav på återrapportering av hastighetsöverträdelser i alla upphandlingar.

– Företag och organisationer behöver ta ett större ansvar för sina trafiksäkerhetsavtryck. Ambitionen är att hastighetsfrågan ska ses som en naturlig del av alla företags hållbarhetsarbete, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

50 liv kan räddas årligen

Skulle alla hålla hastigheten uppskattar Trafikverket att 50 liv skulle kunna räddas årligen och koldioxidutsläppen minska med 300 000 ton.

Fortkörning med tung last är inte enbart en trafikfara utan lämnar också stora miljöavtryck och förbrukar inte minst stora summor pengar. Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, påpekar hur viktigt det är att alla samverkar för att det hela ska gå igenom. Mer tid måste sättas undan till säkra lastningar och lagliga körningar. 

Målen och förväntningarna är publicerade och en del företag är i full gång att arbeta mot dem. Byggföretagen är som ovan nämnt redan engagerade i att förbättra sig och arbeta mot de nya målen. Andra företag som också redan är igång är bland annat: Arla, ICA, Coop, Dagab/Axfood, PostNord, DB Schenker, Sveriges Åkeriföretag, Ahlsell och Preem.

Alice Enwall

Prao

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt