Annons:

Så många invånare tappar Hultsfred:

Lars Rosander gläds åt att Hultsfred tappar färre invånare än befarat. Foto: Ossian Mathiasson

Så många invånare tappar Hultsfred: "Väldigt positivt"

Hultsfreds kommun tappar 59 invånare mellan 1 januari och 30 september. Totalt bor nu 14 048 personer i kommunen.
– Vi ser ut att klara oss klart bättre än vår tolvmånadersprognos, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

För 2021 har Hultsfreds kommun prognostiserat med ett befolkningstapp på 175 personer. Det ser man ut att klara med råge. Efter att årets tredje kvartal passerat har Hultsfreds kommun, enligt SCB:s färska statistik, 14 048 invånare. Det är en minskning sedan årets början på 59 invånare.

– Rent generellt såg vi ett tapp under november och december förra året, men därefter har det stabiliserat sig, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander.

Befolkningsprognosen som kommunen själva har gjort kommer man klara sig under.

– Vi får se hur det ser ut nu under oktober, november och december, men att det ska minska så mycket, nä, det kommer det inte göra. Det blir inte ett tapp på 175 personer.

"Påverkat oss mycket"

Under årets första nio månader föddes 88 barn i kommunen medan 136 personer dog. Det ger ett negativt födelseöverskott på 48 personer. Under samma period flyttade 647 personer till kommunen. 129 flyttade till kommunen från övriga delar av länet och 434 från övriga delar av Sverige. 668 flyttade från Hultsfreds kommun och 219 av dem flyttade till någon annan kommun i länet och 408 till övriga delar av riket. Flyttningsnettot var därmed minus 21 för kommunen. 

– Det är väldigt positivt och betyder förstås mycket för ekonomin. Vi har lyckats stanna upp den minskning vi haft ett par år. Tidigare år, under flyktingkrisen, hade vi stora ökningar till kommunen, men nu är det verkligen roligt att det har stabiliserat sig. Förhoppningsvis kommer det inte minska så mycket mer, säger Rosander.

Hur mycket har det påverkat er?

– Det är klart att det har påverkat oss mycket. Vi hade landets högsta befolkningsökning procentuellt sett ett tag. Många av dem har flyttat vidare efter det.

"Ingen levande diskussion"

Jämfört med andra närliggande kommuner, som exempelvis Vimmerby, är det betydligt färre barn som föds.

– Vi har en liten annan åldersfördelning än vad Vimmerby har. Befolkningen här är äldre än vad den är i Vimmerby och de har fler personer mellan 20 och 30 år än vad vi har. Vi ser nu att familjer har köpt hus både inne i samhällen och på landsbygden. Det är väldigt positivt. 

Finns det något ni kan göra för att stimulera barnafödandet i kommunen?

– Det är ingen levande diskussion nu, men vi har haft diskussioner om att stimulera det. Nu är vi glada över att det inte är ett så pass stort tapp som vi räknat med. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt