Annons:

Kommunen inför vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg

Hultsfreds kommun ställer krav på vaccination vid nyanställning inom vård och omsorg. Foto: MostPhotos

Kommunen inför vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg

Hultsfreds kommun har fattat beslut om att all nyanställd vård- och omsorgspersonal ska vara vaccinerad mot covid-19.
– Det är ett krav som vi kan ställa, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det finns flera kommuner i Sverige som ställer krav på att nyanställda inom vård och omsorg ska vara vaccinerade mot covid-19. 

Nu rättar Hultsfreds kommun in sig i ledet och inför vaccinkrav för nyanställda inom vården. Medarbetare som redan är anställda berörs inte av det nya kravet eftersom kommunen inte har rätt att kräva svar på om man är vaccinerad eller inte.

– Vid nyanställning av personal inom vård och omsorg, både tillfällig och fast, kommer vi kräva att de är vaccinerade mot covid-19. Det finns en sådan möjlighet, enligt Sveriges kommuner och regioner, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Vissa kommuner har börjat införa sådana bestämmelser så vi gör det inte på befintlig anställd personal. Vi hoppas självklart att alla är vaccinerade eller börjat vaccinera sig. Om anställd personal är vaccinerad eller inte har vi inte rätt att kräva svar på. Vårdpersonal har munskydd och visir om den enskilde känner sig orolig. 

"Vill förhindra att någon blir sjuk"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker att det är ett självklart krav för att skydda de äldre personerna. 

– Det ställs en hel del krav när man har en anställningsintervju. Ibland kräver man körkort och ibland kräver man en viss utbildning. Därför kräver vi även att man ska vara vaccinerad för att komma i fråga för en anställning inom vård och omsorg. Det är inte prövat men SKR ser inget hinder med att vi gör på det här sättet.  Ska man jobba med de gamla och sköra i samhället så vill vi medverka till att förhindra att någon blir sjuk, säger Söreling (S).

Kommunledningen har dessutom tagit beslut om att vård- och omsorgspersonalen får vaccinera sig mot säsongsinfluensan på arbetstid och får ersättning för kostnaden.

– Det gör vi för att vidmakthålla att vi kan ha en frisk personal som gynnar våra omsorgstagare, säger Lars Rosander. 

– Vi gör det mot kvitto och utan löneavdrag, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt