Annons:

Äldre med hemtjänst ska slippa avgift för vaccination mot covid-19

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill inte att äldre med hemtjänst i Hultsfreds kommun ska betala för vaccination mot covid-19 vid ett hembesök. Foto: Region Kalmar län

Äldre med hemtjänst ska slippa avgift för vaccination mot covid-19

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att äldre personer med hemtjänst i Hultsfreds kommun ska slippa betala för vaccinering mot covid-19 vid hembesök.
– Den enskilde ska inte behöva betala någonting, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Annons:

I samband med tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott kom de tjänstgörande politikerna med förslaget om att införa avgiftsfritt för hembesök för covid-19-vaccinering av personer med hemtjänst i Hultsfreds kommun. 

– Det rör sig om ett undantag av taxa i samband med hembesök för vaccinering. Det kan finnas en del personer som har hemtjänst och då kan man i samband med ett besök utföra vaccinering mot covid-19. Normalt sett är det en taxa på 234 kronor för ett besök av hemsjukvården, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Vi får ersättning från Region Kalmar län på 200 kronor per stick som utförs av kommunens sjuksköterskor. Vi finner det inte görligt att ta ut en taxa för den enskilde på 234 kronor.

"Ingen ska behöva betala"

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att sätta taxan till noll kronor när det gäller vaccination av covid-19. 

– Ingen ska behöva betala för att bli vaccinerad, det gäller personer som har hemtjänst. När vi är i hemmet så kan vi vaccinera och ska inte ta betalt enligt en speciell taxa. Vi får 200 kronor från regionen så principiellt så tappar vi en intäkt på 34 kronor men det handlar om att så många som möjligt ska vaccinera sig mot covid-19 utan kostnad, säger Rosander. 

Taxan ska röjas undan och den enskilde ska inte behöva betala någonting. 

– Det är positivt att gå till fullmäktige med en taxa som innebär noll. Det är glädjande, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Kommunfullmäktige ska fatta det slutgiltiga beslutet när det gäller kommunala taxor. Arbetsutskottet vill att nolltaxan ska gälla retroaktivt och beslutet föreslås gälla från den 12 januari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt