Annons:

I dag togs första spadtaget för till- och ombyggnationen av äldreboendet Lindgården i Hultsfred. 27 helt nya lägenheter ska byggas i en första etapp som påbörjas i månadsskiftet januari-februari 2022. Foto: Ossian Mathiasson

Första spadtaget till stora byggprojektet i Hultsfred togs i dag

I dag tog det första, symboliska spadtaget för den kommande till- och ombyggnationen av det särskilda boendet på Aspedalsgatan i Hultsfred. 
– Vi är väldigt glada och siktar på att kunna börja i januari-februari, säger Jonas Eliasson, arbetschef på Dynacon. 

Annons:

Äldreboendet på Aspedalsgatan i Hultsfred, som i vardagligt tal går under namnet Lindgården, står inför en stor ut- och ombyggnation i två etapper. Totalt rör det sig om en investering på cirka 108 miljoner kronor. 

Bygget påbörjas i början av nästa år och hela om- och tillbyggnationen väntas vara färdig sommaren 2024. 

Dagens Hultsfred rapporterade för en tid sedan om att Dynacom Construction hade tilldelats jobbet att bygga ut och om äldreboendet. 

I dag tog ett första, symboliskt spadtag där oppositionsrådet Tomas Söreling (S), kommunalrådet Lars Rosander (C), Marie Pihl, verksamhetschef för vård och omsorg i Hultsfred, Pär Jonasson, teknisk förvaltare på Riksbyggen, Jonas Eliasson, arbetschef på Dynacon, och Jim Ferreira Axelsson, projektchef på Dynacon, greppade tag om varsin spade och kastade iväg gruset. 

– Jättekul att vi vann upphandlingen. Vi siktar på att jobba ännu mer i norra Kalmar län. Vi är väldigt glada och siktar på att kunna börja i januari-februari, säger Jonas Eliasson.

27 nya lägenheter i etapp ett

Etapp ett rör sig om en utbyggnad, en gavel ska byggas ut från befintlig byggnad och skapa 27 nya lägenheter. Etapp ett ska vara färdig till sommaren 2023. Etapp två ska vara färdig våren-sommaren 2024 och det är en om- och tillbyggnation av dagens 36 lägenheter till 30 lägenheter varav åtta är nybyggda.  

Till- och ombyggnationen av Lindgården genomförs av kooperativa Hultsfreds Trygga Hem i samarbete med Riksbyggen. 

– Det är vårt första jobb i Hultsfreds kommun och vi vill bredda oss här uppe i norra länet. Vi etablerar i månadsskiftet januari-februari och håller just nu på att projektera för fullt, sedan blir det full fart. Riksbyggen har tagit fram ett bra underlag på vad de vill ha. Det är mycket detaljer som vi jobbar med vad gäller hur man ska bygga upp väggar och bjälklag så det blir rätt och riktigt. Det är mycket som ska köpas in så inköpsarbetet pågår, säger projektchefen Jim Ferreira Axelsson, projektchef på Dynacon. 

Roger Svensson, Dynacons platschef vid det kommande bygget vid Lindgården, berättar att det kommer vara 20–25 personer på plats när bygget drar igång. 

– Det kommer märkas att vi är här. Det blir en annan logistik i området så det blir en påverkan men det brukar lösa sig när chocken har lagt sig. Bygget börjar i februari, säger Roger Svensson.

"Får ändamålsenliga boenden och lokaler"

Leena Bergström, enhetschef på Lindgården, ser fram emot det kommande arbetet. 

– Personalen är positiva och vi ser att vi får ändamålsenliga boenden och lokaler. Både de boende och anhöriga ser väldigt mycket fram emot att det ska hända saker. Det kommer möta de behov som kommer. Det är mycket som vi får på plussidan i och med detta arbete, säger Leena Bergström och fortsätter: 

– Vi har en gemensam samlingssal i dag och nu ska det bli fler aktivitetsrum. Vi ser gärna att de som bor i ordinärt boende kommer hit också eftersom det är många som lever ensamma och vill träffa andra människor för att må bra. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt