Annons:

  • Byggstart för nya Lindgården – stadigt stigande priser är en utmaning för entreprenören

    Magnus Höglund, platschef och personalansvarig, Jonas Eliasson, arbetschef, Roger Svensson, platschef, och Niclas Johansson, arbetsledare, på platsen där Dynacon Construction påbörjat arbetet med att bygga ut särskilda boendet Lindgården. Foto: Lotta Madestam

  • Byggstart för nya Lindgården – stadigt stigande priser är en utmaning för entreprenören

    Den finns en nyfikenhet kring arbetet, de boende på Lindgården följer hur maskinerna jobbar utanför förstrena. Foto: Lotta Madestam

  • Byggstart för nya Lindgården – stadigt stigande priser är en utmaning för entreprenören

    Gula fält är befintlig byggnad, streckade det som ska byggas nytt. Hela projektet med att bygga om och till Lindgården beräknas vara klart sommaren 2024. Foto: Lotta Madestam

  • Byggstart för nya Lindgården – stadigt stigande priser är en utmaning för entreprenören

    När första delen av projektet är klar sommaren 2023 kommer de boende flyttas över till nybyggda flygeln. Etapp två består av en ombyggnad av redan befintliga lokaler. Totalt blir det 57 lägenheter, alla större och modernare jämfört med idag. Foto: Lotta Madestam

Byggstart för nya Lindgården – stadigt stigande priser är en utmaning för entreprenören

Nu har arbetet inletts med att bygga till och om särskilda boendet Lindgården.
Huvudentreprenören Dynacon Construction, med säte i Kalmar, har etablerat sig i Hultsfred för det omfattande arbetet som beräknas vara klart först sommaren 2024.

Annons:

Bygget gick igång för ungefär en månad sedan och så här långt har företaget satt upp etableringen och börjat schakta där huset ska stå.

– Vi har sju man i arbete här permanent, fem hantverkare från närområdet och två tjänstemän. Utöver det man ser här på plats pågår projekteringen med 20-25 man parallellt. Det arbetet har pågått i tre månader nu, berättar arbetschef Jonas Eliasson, när han var på plats för att titta till byggandet av särskilda boendet Aspedalsgatan, som tidigare hette Lindgården.

Utökar med 21 lägenheter

Totalt rör det sig om en investering för Hultsfred Trygga Hem på 108 miljoner kronor. Första etappen består av lägenheter och gemensamhetsutrymmen, som byggs i tre plan.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fått den här möjligheten, att bygga det här särskilda boendet och att vi nu är igång, säger Jonas Eliasson, som kan berätta att man nyproducerat två-tre liknande boenden inom koncernen genom åren.

När första delen av projektet är klar sommaren 2023 kommer tolv boende flyttas över till nybyggda flygeln, medan merparten flyttar tillsammans med personal från Andersbovägen till Vetlandavägen (Hemgården) i september för att Dynacon ska kunna gå igång med etapp två.

– Etapp två består av en ombyggnad av redan befintliga lokaler. Totalt blir det 57 lägenheter, så det är en utökning med 21 stycken, som alla blir både rymligare och modernare jämfört med idag, berättar platschef Roger Svensson.

Stor förändring för närboende

Så här långt har arbetet fortskridit helt enligt plan, så det rullar på bra nu, vittnar teamet om.

– Svårigheten är att det pågår en verksamhet här samtidigt som vi bygger nytt. Det är den största utmaningen, hade det varit helt tomt hade vi blivit klara i stort sett ett år tidigare. En annan utmaning är bristen på utrymme. 

Alla är överens om att Riksbyggen planerat det hela väldigt väl med huvudsyftet att de boende ska bli så lite påverkade som möjligt.

– Vi ser att det finns en hel del nyfikenhet kring vårt arbete. Det är många äldre som tycker det är spännande, de sitter och tittar ut genom fönstrena och följer hur arbetet går framåt.

Vad har ni fått för reaktioner så här långt?

– Bara positiva, även om vi förstår att det blir en stor förändring för de närboende, med utökad tung trafik på gatan och mycket buller. Det är tyvärr ofrånkomligt, säger Jonas Eliasson.

Ser ni några risker i att kriget ska orsaka materialbrist?

– I dagsläget ser vi inga bekymmer leveransmässigt till det här projektet, däremot har vi andra projekt där vi beställt färdigbockat armeringsjärn från krigsområdet, där vi inte kommer att få beställt material till oss.

– Men visst, risken finns att vi kan komma att påverkas av materialbrist även här om kriget blir långvarigt, samtidigt som priserna ökar. Kostnaden för exempelvis gipsskivor har ökat med 30 procent och dieselpriset stiger stadigt. Det är en enorm utmaning för oss entreprenörer.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt