Annons:

Mycket kraftig ökning av omikron i länet: ”Topp under de närmaste veckorna

Smittspridningen i Kalmar län har ökat kraftigt efter jul- och nyårshelgen och smittskyddsläkaren Staffan Sylvan ger en hint om fortsatt ökning under de närmaste veckorna. Foto: MostPhotos

Mycket kraftig ökning av omikron i länet: ”Topp under de närmaste veckorna"

Smittspridningen har återigen tagit fart i Kalmar län och virusvarianten dominerar.
– Före jul var ungefär 21 procent av de smittade sannolika omikronfall. De senaste siffrorna jag har visar på 74 procent, säger Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i länet. 

Annons:

Staffan Sylvan meddelar med tydlighet att det sker en väldigt snabb utveckling av omikron i såväl Sverige som Kalmar län. Det första fallet kom för ett antal veckor sedan och nu är det just den virusvarianten som dominerar.

– Före jul var ungefär 21 procent av de smittade länsborna sannolika omikronfall och de senaste siffrorna jag har visar på 74 procent. Det talar för en oerhört snabb och explosionsartad spridning av omikron. Man ser samma tendenser i hela Sverige, säger Staffan Sylvan och fortsätter: 

– Anledningen till att den här varianten är så mycket mer smittsam är att viruset infekterar cellerna i de övre luftvägarna, de celler som senare kommer utveckla flimmerhår. Det förökar sig 70 gånger snabbare än vad deltavirus gör. Man får stora virusmängder i de övre luftvägarna och det gör att man hostar och nyser, vilket gör att viruset sprids mycket snabbare än vad delta gör. I och med att det inte går ner i lungorna får vi inte de allvarliga sjukdomsbilderna som delta kunde ge upphov till. Det är mer som förkylningssymtom så det kommer bli svårt att skilja omikron hos vaccinerade personer från vanliga övre luftvägsinfektioner. 

Vissa åldersgrupper sticker ut

Smittspridningen har verkligen ökat rejält efter jul- och nyårshelgerna och firandet under högtiderna tros ha bidragit till det. 

– Vad vi har sett efter jul- och nyårshelgen är rent generellt en väldigt kraftig ökning av antalet smittade med covid-19. Vecka 51 ligger siffrorna på halva antalet jämfört med vecka 52 så vi ser en fördubbling av antalet fall. Tittar man på åldrarna så är det påtagligt att åldersgrupperna 40-49, 30-39 och 10-19 dominerar statistiken. Det ser ut att vara familjeåldrarna som i huvudsak har drabbats av den nya smittspridningen. Det är nog jul- och nyårsfirandet som har lett till den ökade smittspridningen. Familjer och släkter kommer tillsammans och vi får en smittspridning av omikron. 

Hur ser du på den kraftiga ökningen i länet?

– Jag tror att det blir väldigt svårt att stoppa ökningen även om man inför nya restriktioner. Man kan även om man är vaccinerad bli smittad och föra smittan vidare men man blir inte allvarligt sjuk, vilket naturligtvis är bra. Det kan vara väldigt svårt att få en minskad smittspridning och i och med att inkubationstiden för sjukdomen är så kort. Om man får symtomen så har man redan smittat sin omgivning och när man får diagnosen ett eller två dygn senare så har personerna som man smittat gått in i sin smittsamma fas. När man sätter igång med smittspårning så är man ett steg efter, vilket gör att smittspårningen inte kommer fungera optimalt. 

Uppmanar till vaccinering

Det blir därför svårt att veta om man har blivit smittad i mataffären, på restaurangen eller någon annanstans i samhället. 

– Det är det mönstret man ser och vi får förvänta oss att vi under de närmaste veckorna får en topp av smittspridning som sedan klingar av. Folkhälsomyndigheten tror att omikron-varianten kommer ta över och trycka undan delta under januari för att det sedan kan bli lugnare. 

Sylvans starka uppmaning till länsborna är att vaccinera sig. 

– Det är inte för sent att vaccinera sig även om du inte hinner få hela vaccinationsdosen eller programmet innan man blir infekterad med omikron. En spruta är bättre än ingen spruta och två sprutor är bättre än en. Bäst skydd har de som har fått tre sprutor följt av de som har en genomgången deltainfektion och på tredje plats när det gäller skydd mot omikron så är det de som har fått två vaccinationsdoser. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt