Annons:

Alla sjuka behöver inte längre testa sig:

Ställföreträdande smittskyddsläkaren Staffan Sylvan om de nya rekommendationerna.

Alla sjuka behöver inte längre testa sig: "Har en explosionsartad smittspridning"

Nyligen kom beskedet att regionen följer den nya nationella rekommendationen. Det innebär att alla som får symtom för covid-19 inte längre behöver testa sig för pågående covid-19-infektion. 
– Det är är åtgärder som är ett avsteg från den vanliga smittskyddshanteringen, säger ställföreträdande smittskyddsläkaren Staffan Sylvan. 

Annons:

I fredags kom nya rekommendationer kring provtagningen i Kalmar län. Regionen meddelade då att man följer den nya nationella rekommendationen och det innebär att enbart de som har symtom för sjukdom och tillhör följande grupper behöver lämna PCR-prov:

* Personer som jobbar inom hälso- och sjukvården eller inom äldreomsorgen.

* Personer som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

* Barn och ungdomar som går i förskoleklass, grundskolan, gymnasiet eller motsvarande skolform.

* Har man haft covid-19 de senaste tre månaderna behöver man dock inte lämna prov.

För övriga personer med symtom krävs ingen provtagning. Ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan förklarar det hela så här:

– Det är två aspekter i det här. Det ena är att vi uppenbarligen haft problem att genomföra den storskaliga testningen och därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att koncentrera testningen där den gör störst nytta och för vilka grupper det är aktuellt och vid vilken tidpunkt, säger Staffan Sylvan och fortsätter:

– Det andra är att på grund av den snabba och explosionsartade smittspridningen ändå försöka bibehålla en god samhällsfunktion. Symtomfria personer, som är hushållkontakter, har möjlighet att återgå till arbete under vissa förutsättningar beroende på vaccinationsgrund och annat. De här två åtgärderna är ett avsteg från den vanliga smittskyddshanteringen och får förhoppningsvis en effekt i den här explosionsartade smittspridningssituationen som vi befinner oss i.

"Kan öka på smittspridningen"

Smittskyddsläkaren säger att man räknar med att det är en begränsad tid som det här kommer bestå.

– Om man tittar på andra läner som haft omikronspridning så är det ganska kort tid som den här smala, höga vågen har varit innan smittspridningen har gått ned. Folkhälsomyndighetens bedömning är en nedgång inom en eller två veckor.

Vad är faran eller risken med att göra så här?

– Det är framför allt att man kan öka på smittspridningen naturligtvis genom de här förändrade rekommendationerna. Det är i sådana fall inte bra. Man har vissa riskreducerande åtgärder som man rekommenderar i sammanhang där personer blivit exponerade för smitta går till arbetet. Det gäller framför allt inom kommunens omsorgsverksamhet och inom regionens hälso- och sjukvård, så man inte får in smittan där.

Så fort man är det minsta sjuk, så ska man betrakta sig som smittad?

– Ja, det är det normala. Man ska betraktas som ett misstänkt fall och efter fem dagar så ska man ha känt sig symtomfri eller känt sig frisk. 

Ett annat resultat av förändrlingen lär bli betydligt mindre smittspårning.

– Nu får man försöka upplysa personer runt omkring dig om att de kan ha smittats och försöka undvika kontakter som kan innebära ytterligare smittspridning. Den här ändrade provtagningsindikationen är ett sätt att rikta den mot områden där det har störst effekt, men det är inget provtagningsförbud för andra med symtom.

"Oerhört uppmuntrande"

Trots den extremt höga smittspridningen är det inte lika illa inom sjukvården som under tidigare toppar i pandemin.

– Det är oerhört uppmuntrande och skönt att se det. Det är inte alls som tidigare, även om det är ett ökat behov så är det en stor skillnad på smittspridningens omfattning och konsekvenserna för vården. Det talar återigen för att omikronvarianten ger ett mildare sjukdomsförlopp.

Tror du fortfarande att det kan innebära en övergång till en endemi?

– Det är vår förhoppning. Att smittspridningen blir så omfattande att det blir en påtaglig immunitet mot både omikron och delta, och därmed en endemisk situation. Sedan fylla på med vaccinationsinsatser. Det är en tänkbar utveckling framåt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt