Annons:

Fem brandmän fick positivt svar på sitt covid-test förra veckan. Det här största antalet under en och samma vecka hittills. Foto: Ossian Mathiasson/arkiv

Värsta covidveckan hittills – många brandmän sjuka samtidigt

Förra veckan är den vecka hittills, då flest brandmän testats positivt för covid-19.
– Nu hoppas jag bara det ska plana ut, så vi inte får en ännu större topp efter ledigheterna, säger räddningschef Michael Hesselgård.

Annons:

Året började med att fem brandmän bekräftades smittade med covid-19 under en och samma vecka.

– Utöver det var någon tvungen att hålla sig hemma, då en familjemedlem insjuknat, samtidigt som jag har två man på samma station på utbildning. Det betyder ett bortfall på lite drygt tio procent. Personalmässigt behöver det inte bli så många sjuka för att det ska bli kännbart och svårt att upprätthålla beredskapen, säger Michael Hesselgård.

Hur har den här veckan börjat?

– Något enstaka fall bland brandmännen hittills. Men, det kan ju också finnas ett mörkertal. Har man inte beredskap kanske man inte sjukanmäler sig. Så det skulle kunna innebära att det egentligen finns färre att nyttja för beredskap, om vi kommer att behöva fylla fler luckor, även om alla ställer upp för varandra i vått och torrt.

Hur skulle du beskriva situationen?

– Vi ser ju en ökning inom räddningstjänsten, precis som generellt i samhället. Fram till nu har vi haft väldigt liten sjukfrånvaro, säger Hesselgård och tillägger:

– Känslan är att alla tagit covid-19 på fullt allvar och distanserat sig för att inte bli sjuk. Det är fascinerande att vi klarat oss så bra som vi har. Nu hoppas jag bara det ska plana ut och att det var en tillfällighet, så vi inte får en ännu större topp efter ledigheterna.

Har ni någon plan, för hur ni ska reda ut beredskapen, om fler blir sjuka?

– Ja, det har vi haft hela tiden, men vi har aldrig behövt använda den.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt