Annons:

Hultsfreds kommuns kostnad för sommarens brandbekämpning utanför Lönneberga uppgick till över en miljon kronor och nu söker räddningstjänsten ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, motsvarande 534 000 kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Söker ersättning på halv miljon efter omfattande skogsbrand

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun söker ersättning på över en halv miljon kronor efter en större skogsbrand i Lönneberga från i somras. Släckningsinsatsen kostade över en miljon kronor för räddningstjänsten. 
– För våra mått mätt var det en ganska omfattande insats med många timmars arbete, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfreds kommun. 

Annons:

I somras bröt en stor skogsbrand ut väster om Lönneberga och branden misstänks ha startat efter att någon eldat elkablar i skogen. Händelsen är dessutom polisanmäld. 

Det blev en dyr och omfattande räddningsinsats för att släcka branden som pågick i tre dygn, kommunens kostnad uppgick till över en miljon kronor. 

Söker ersättning

Nu vill räddningstjänsten ha pengar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att ersätta kostnaden, motsvarande 534 000 kronor. 

– Vi höll på från den 18 juni till den 20 juni och höll på dygnet runt. Vid så långa insatser blir det rätt kostsamt, både på materiell utrustning, personal. Det blir en stor post och ett stort hål i vår budget. Det är tacksamt att denna möjlighet finns om kommunen kommer över den kommunala självrisken, säger Michael Hesselgård. 

Michael Hesselgård anser att det var både tur och skicklighet och att de fick hjälp av helikoptrar vid den omfattande insatsen.

– Det var den varmaste dagen på många år. Vi hade 35–36 grader ute i skogen, vilket förpliktigar att springa runt i det. Vi hade en brandspridningshastighet på 19 meter per minut och det var tufft innan vi kom ifatt branden. Vi höll på att leta efter branden i 40 minuter på grund av felaktig adress så det tog lång tid innan vi hittade fram till branden.

"Ska täcka våra omkostnader"

Hultsfreds kommun är en liten kommun med en låg självrisk som grundar sig på förra årets skatteunderlag.

– Vi vill få ersättning på en halv miljon kronor och det ska täcka våra omkostnader. Det är kostnader som är förknippade till räddningstjänstens direkta utgifter i samband med branden. Det är flera hundratusen kronor i löner plus att vi körde sönder fordon med reparationskostnader på 50 000–60 000 kronor. Både Vimmerby och Eksjö kommun hjälpte till under släckningsarbeten och ska ha betalt. Det finns en del material som har blivit förstört och måste repareras. Vi hade fantastisk hjälp av kostenheten i kommunen som hjälpte oss med maten. 

Hur sannolikt är det att ni får ersättning för det ni har sökt?

– Om man tittar bakåt i tiden så är det någon post som man har velat göra om för att de tycker att vi har tagit i lite för mycket. Normalt sett brukar vi få det vi söker för.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt