Annons:

Fler larm under 2023 – så ser räddningstjänstens statistik ut

Michael Hesselgård har summerat räddningstjänstens statistik för 2023, som visar att de hanterat 413 larm. Foto: Lotta Madestam

Fler larm under 2023 – så ser räddningstjänstens statistik ut

Räddningstjänsten hanterade totalt 413 larm under förra året, en ökning med tio procent jämfört med året innan.
– Vi ser framför allt en stor skillnad på trygghetslarmen där vi kan säga att vi avvärjt flera bränder, säger räddningschef Michael Hesselgård.

Annons:

Han är tacksam över att kommunen och framför allt socialförvaltningen tog det här helhetsgreppet med trygghetslarm.

– Det är helt rätt ställe att sätta in förebyggande åtgärder på. Sedan är det svårt att säga att huset brunnit ner eller någon blivit skadad annars. Men man kan i alla fall säga att vi avvärjt bränder i fyra av de elva fall som varit och det kunde blivit hjärtstoppslarm också, säger Michael Hesselgård som fortsatt se vikten av satsningen:

– Vi har haft tre sådana larm redan i år och två av dem har varit direkt avgörande, där det hade blivit en brand inom kort. Vi hade sannolikt inte ens hunnit dit, säger han.

En person omkom

Statistiken för 2023 är nu sammanställd. Totalt hanterades 413 larm, jämfört med 375 under 2022 och 330 året dessförinnan.

Av 413 larm var 304 i Hultsfreds kommun, resten har i huvudsak brandvärnet i Järnforsen varit behjälplig på Höglandet.

För att ge några exempel har det varit 51 trafikolyckor, 27 bränder i skog, tolv utsläpp av farligt ämne, sex larm om vattenskada, tre drunkningstillbud och lika många larm om nödställt djur.

I statistiken finns även 33 bränder i byggnad, där flera fastigheter brunnit ner till grunden, varav ett larm fick den tragiska utgången att en person omkom till följd av sina skador.

– Vi har även haft 79 automatlarm varav tio är falsklarm där personerna i fråga inte är medvetna om att de trycker på larmknappen. Taxan för automatlarm är förnärvarande 5 400 kronor och det har minskat antalet väldigt, från att vi hade runt 120 stycken tidigare, berättar Michael Hesselgård.

”I de sämsta av världar”

Räddningstjänsten har också haft åtta larm om suicidförsök, vilket inte behöver betyda åtta olika personer, förtydligar Michael Hesselgård.

– I de sämsta av världar hamnar de larmen under hjärtstoppslarmen, vilket det tyvärr gjort i fyra-fem verkställda självmord, spritt i ålder.

Under året har räddningstjänsten också utbildat 1 157 personer i grundläggande brandkunskap, hjärt- och lungräddning, hot- och våld och bland dem finns också brandombud på kommunala verksamheter.

– Det är något mindre än normalt, vi har legat runt 1 500 som mest, så det jobbar vi på att få upp. Utöver det har vi också gjort 50 tillsyner på olika företag och kommunala verksamheter. Det gör också nytta i det förebyggande arbetet, säger Michael Hesselgård.

Hur skulle du vilja summera 2023?

– Det har varit ett förhållandevis lugnt år. Vi har inte haft stora skogsbränder, inte haft några jättehändelser som översvämningar och sådana saker. Sedan har det blivit många larm av det, men de allra flesta larmen har varit mindre, kortvariga insatser.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt