Annons:

  • Albäcksskolan gjorde som 150 radiokanaler: spelade

    Klockan är 8.45. I solidaritet med Ukraina spelade läraren Henning Hägemann Schencke John Lennons ”Give peace a chance” i likhet med 150 radiokanaler runt om i Europa. Foto: Lotta Madestam

  • Albäcksskolan gjorde som 150 radiokanaler: spelade

    Anton Sofran, Anton Lindell och Kristoffer Alehsiev tycker det är oroligt med krig i Europa. "Man hoppas ju att de ska komma på en lösning, så kriget stoppas." Foto: Lotta Madestam

  • Albäcksskolan gjorde som 150 radiokanaler: spelade

    Exakt klockan 8.45 svensk tid på fredagen stannade lektionen för 8B, som istället fick lyssna till John Lennons ”Give peace a chance” i solidaritet med Ukraina. Foto: Lotta Madestam

Albäcksskolan gjorde som 150 radiokanaler: spelade "Give peace a chance" i solidaritet med Ukraina

Minst 150 radiokanaler runt om i Europa spelade klockan 8.45 på fredagen John Lennons ”Give peace a chance” i solidaritet med Ukraina.
Ett budskap om fred som Albäcksskolan hängde på.

Annons:

Idén initierades av läraren Henning Hägemann Schencke. På morgonen hade han sett att hundratals europeiska radiostationer skulle gå samman för att stödja Ukraina genom att spela John Lennons ”Give peace a chance” exakt klockan 8.45 svensk tid. Det var den tyska radiokanalen RBB som kläckte idén till musikmanifestationen.

Klockan slår 8.45 och Henning trycker på startknappen i klassrummet med elever i 8B. Ur högtalaren ljuder "All we are saying is give peace a chance". 

I minst ett klassrum till hördes låten, medan läraren Inger Lignell valde att bryta in i mattelektionen och rent av sjunga den så klassiska raden för sina elever i 7C.

– Det handlar om värdegrundsfrågor, att ha det här engagemanget bland våra elever, mot kriget, säger Henning. Låten skrevs under Vietnamkriget 1969, men är lika aktuell idag. Budskapet är enkelt, jag vill att eleverna ska ta med sig det i sina hjärtan.

Eleverna: ”Bra budskap”

Anton Sofran, Anton Lindell och Kristoffer Alehsiev tyckte det var bra av Henning att spela låten i klassrummet.

– Det är viktigt att vi får veta budskapet, säger Anton Lindell.

Hur går era tankar kring det som händer i Europa?

– Det känns väldigt tråkigt att det är krig i Europa, säger Anton Sofran. Det är ju så nära Sverige.

– Skulle det sprida sig till Sverige, skulle man bli väldigt rädd, tillägger Anton Lindell.

Alla tre säger sig ha följt nyhetssändningarna flitigt i början, inte lika mycket nu på senaste.

– Man ser ju mycket på sociala medier, säger Christoffer Alehsiev. Varje gång man läser något om det, tänker man att det kan hända något även här. Då kommer alla frågor upp. Vi har ju elever här på skolan också, som kommer från Ukraina.

Vem pratar ni med om tankar som dyker upp?

– Mest föräldrarna, men också med lärare. Första veckan pratade vi väldigt mycket om kriget och utvecklingen i Ukraina i skolan. Vad som hände.

Nu vill grabbarna inget hellre än att Ukraina och Ryssland ska komma överens.

– Man hoppas ju att de ska komma på en lösning, så kriget stoppas.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt