Annons:

Nu går fibersatsningen snart igång – då räknar Open Infra med att driftsätta första etappen

Bredbandsföretaget Open Infra säger sig närma sig slutet på inhämtningen av nödvändiga tillstånd och beräknar börja gräva för fiber i Mörlunda-Virserum nu i vår. Foto: Lotta Madestam

Nu går fibersatsningen snart igång – då räknar Open Infra med att driftsätta första etappen

Nu ska en byggnation av fiber vara nära i området Mörlunda-Virserum.
Det meddelar bredbandsföretaget Open Infra som börjar närma sig slutet på inhämtningen av nödvändiga tillstånd och beräknar börja gräva nu i vår.

Annons:

Nästa steg, sedan alla nödvändiga tillstånd hämtats in, blir att förbereda projektet för byggnation. Under den fasen för företaget dialog med entreprenörerna och kommer överens kring projektets byggnation. 

– I det steget ligger vi före och har klart med Optocorp AB som har entreprenaden i det här projektet, säger Joakim Ahlin, projektansvarig.

Det här är ett välkommet besked till de 245 hushåll som tecknat sig för fiber i Mörlunda och Virserum. De allra första skrev på avtalet redan hösten 2020, så det har varit en dryg väntan.

Fick projektet förlängt

Open Infra hade egentligen krav på sig att leverera fiber till årsskiftet 2021/2022, för att man skulle få stödet från länsstyrelsen.

Men – i november kom ett välkommet besked från länsstyrelsen att företaget fått förlängning för att kunna slutföra fiberutbyggnaden i den här delen.

Ett projekt som Hultsfreds kommun garanterat genom att erbjuda sig att gå in och köpa återstående anslutningar. I fall att målet om 261 avtal med permanentboende i stödområdet, det vill säga landsbygden kring tätorterna Mörlunda och Virserum, inte skulle nås.

Varför har det dröjt så länge?

– Det handlar om alla tillstånd som ska på plats, främst med markägarna, säger Joakim Ahlin. Kommunala tillstånd brukar gå relativt snabbt, utan det är diskussionerna om vilken väg man ska gå som tenderar ta ganska lång tid generellt. Samtidigt måste man ha respekt för markägarna, som har egna åsikter och viljor om var vi ska gå. Det är ju deras mark.

Skulle du säga att projektet dragit ut mer på tiden än ni är vana vid?

– Nej, det följer ordinarie flöde, sett till våra övriga projekt. Det som möjligen dragit ut lite på tiden är att det handlar om ett stödområde som vi tagit över från en annan aktör. 

Totalt rör det sig om kabelsträckor på 18 mil och cirka 280 markägare som involveras.

Nu återstår bara de sista nödvändiga tillstånden innan byggnationen kan påbörjas. Open Infras förhoppning är att påbörja med grävning under våren.

När skulle du säga att de aktuella hushållen kan räkna med att ha fiber?

– Områdena är indelade i sex-sju etapper som vi driftsätter i olika omgångar. Vi siktar på att driftsätta första etappen till sommaren.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt