Annons:

  • Besvikelse efter fiberföretagets besked –

    Jan-Olof "Jos" Svensson hoppas att kommunen agerar och får tag i någon annan som är intresserad av att ta över efter Open Infra. "Det brådskar", säger han. Foto: Privat

  • Besvikelse efter fiberföretagets besked –

    "Ska jag vara ärlig är jag egentligen inte särskilt förvånad. Känslan har inte varit god någon gång", säger Jonas Hagberg som är en av 100 drabbade kunder.

Besvikelse efter fiberföretagets besked – "Inte särskilt förvånad"

Jonas Hagberg i Hässlid är en av de kunder som drabbas när Open Infra plötsligt avslutar sitt arbete i Virserum. Jan-Olof ”Jos” Svensson vill inte tänka på hur många timmar han lagt på att byarna ska få fiber.
– Det känns snopet verkligen, säger han.

Annons:

Redan på den tiden när det var aktuellt att Telia skulle fibrera byarna kring Virserum hade Jan-Olof Svensson i en samordnade roll som fortsatt under Open Infras tid.

Så det är år av arbete som nu fått ett snöpligt slut genom att Open Infra meddelat sina hundra kunder att de avslutar arbetet.

– Jag tycker det är jättetråkigt, förstås. Snopet! Det är många år de lovat fiber, säger Jan-Olof Svensson som själv bor inne i samhället, men arbetat för ökad tillgänglighet, med målet att ha en levande landsbygd för sina ögon.

Varför tror du att det blivit så här?

– Det uppstår alltid problem, men att det blivit så här beror på, enligt mig, att det är mycket utländsk arbetskraft som inte förstår språket och inte haft känslan för arbetet. Så jag kritiserar inte kommunen.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Nu gäller det att kommunen agerar och får tag i någon annan som är intresserad av att ta över. Jag känner att det brådskar. Det finns flera fiberföretag i närområdet, så jag hoppas att det blir en ny respons. Annars får vi ta en vända till med Telia, det vore det absolut bästa om de tar över. Om nu inte kommunen kan driva det själva som Vetlanda kommun gjort. Där har det fungerat bra. Kanske kan Vetlanda rent av vara intresserad av att gå in över kommungränsen, tänker han.

”Borde öka intresset”

Mycket är förberett understryker Jan-Olof Svensson. 

– Jag var inblandad när Eon grävde ner el i byarna, då lade vi även ner tomrör och förberedde för fiber. Så mycket av kablaget är lagt, kan tänka mig mer än hälften. Då skulle Telia ha det.

– Men Open Infra skulle gräva helt nytt, vilket är väldigt svårt att förstå. Det har flera reagerat på. Men det borde öka intresset från en annan operatör tycker jag, säger Jan-Olof Svensson som inte vill tänka på hur många timmars arbete han lagt på det här.

– Men, tillägger han, det kanske blir något bättre av det istället. Man brukar ju säga ”inget ont som inte har något gott med sig”.

"Känslan har inte varit god" 

Jonas Hagberg i Hässlid är en av de drabbade kunderna. Och ska han vara ärlig är han egentligen inte särskilt förvånad.

– Känslan har inte varit god någon gång, redan från början har det känts som de inte varit seriösa. Det är min bild av det. De arbeten de gjort verkar inte ha varit superbra.

– Redan för två år sedan fick vi meddelande om att allt var klart. ”Så fort tjälen går ur marken kör vi igång”, sa de då. Nu är inte markavtalen klara, så allt känns som en efterhandskonstruktion. Men det har ju varit vår enda chans att få fiber, så man har ändå hoppats att det skulle gå bra.

Lösa på eget sätt

Jonas Hagbergs fastighet ligger på gränsen till Jönköpings län där Vetlanda kommun haft en annan tanke med fibreringen och gjort det själv. Att det bara är 600 meter till en anslutningspunkt har väckt en tanke.

– Jag kommer undersöka möjligheten att gräva själv och koppla på mig där. Vi kör via mobilnätet nu och det funkar knackigt. Jag ser att det blir ohållbart i en förlängning med barn som blir mer digitala. Något måste vi göra om vi vill bo kvar.

 

Här kan du läsa projektchefens svar på kundernas önskan.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt