Annons:

  • Premiär för stort event för ungdomar – här ska en svensk mästare koras

    I konserthallen på Rock City var det riggat för stort LAN-event. Oliver Johansson från Hultsfred var en av ett 80-tal "fritidsgårdare" och e-sportare som anmält sig till Hultsfred Esport Week, som inleddes vid lunchtid på onsdagen. Foto: Lotta Madestam

  • Premiär för stort event för ungdomar – här ska en svensk mästare koras

    Victor Elofsson, fritidsledare, hjälpte alla deltagare att komma i ordning och hitta sin plats i konserthallen. Foto: Lotta Madestam

  • Premiär för stort event för ungdomar – här ska en svensk mästare koras

    Ungdomar från Torsås kommun nappade på inbjudan att delta i Hultsfred Esport Week. Foto: Lotta Madestam

Premiär för stort event för ungdomar – här ska en svensk mästare koras

För första gången arrangeras Hultsfred Esport Week. Ett 80-tal ungdomar från fritidsgårdar och e-sportare har gjort sig hemmastadda i konserthallen på Rock City för att spela dataspel i flera dygn.
Under eventet gör även Sveriges bästa Brawlhalla-spelare upp om SM-titeln.

Annons:

Bakom arrangemanget, som inleddes under onsdagen, står fritidsgårdarna i Hultsfreds kommun och E-sportprogrammet på gymnasiet, vars elever styrt upp ett fullspäckat schema med turneringar och annat för alla deltagare.

Det är första gången Hultsfred Esport Week arrangeras, med hopp om att det ska bli årligen återkommande.

– Vi brukar arrangera två-tre LAN per år på fritidsgården, men i år kände vi att vi ville satsa lite större, säger fritidsledare Victor Elofsson. Så vi har bjudit in ungdomar från länets alla fritidsgårdar. Totalt deltar 55 "fritidsgårdare" och 30 e-sportare. Utöver deltagare från Hultsfreds kommun anmälde sig även ett gäng från Torsås.

Bara två tjejer

Klockan tolv på onsdagen öppnade incheckningen. Från det klockslaget kunde deltagarna plocka upp sina datorer, skärmar och allt annat i den omfattande packningen.

Det var en klar majoritet av killar, bara två tjejer har anmält sig: Linnéa Westerholm från Hultsfred och Ellinor Wikander, Målilla.

– Det är inte många tjejer häromkring som spelar, men vi tycker det här ska bli spännande, sa Ellinor.

– Det är tyvärr svårt att få med tjejerna. Bland våra ungdomar visar de inte samma intresse, men vi jobbar på att få med dem, tillägger Victor Elofsson.

Snart 15-årige Oliver Johansson från Hultsfred uppskattar också satsningen på ett stort LAN-event.

– Det är första gången jag är med, mest gillar jag att spela Fortnite eller Counter-Strike.

Hur många burkar energidryck har du laddat med, för att orka med ett spelmaraton?

– Alldels för många, säger Oliver Johansson som redan hunnit koppla upp sig och var igång och spelade.

Öppet för allmänheten

Under torsdag och fredag kväll samt hela lördagen är det dessutom öppet för allmänheten.

– Torsdagskvällen blir det ”MusicTech” i samverkan med Talentcoach med fokus på digitalt musikskapande, förklarar Christoffer Frick ansvarig på E- sportprogrammet.

Medan det på fredagskvällen blir föreläsning, ”In the Zone”, med fokus på E-sport, vikten av att kommunicera men också att maxa sin prestation. Den är öppen för alla ungdomar, föräldrar och andra intresserade. 

Gör upp om SM-titeln

Evenemanget avslutas på lördagen med en stor gameshow där man kan prova på en rad olika saker, exempelvis racingsimulator.
– Det stora är också att vi har SM-tävling i spelet Brawlhalla. Det blir liveproduktion på stora scenen där Sveriges bästa Brawlhalla-spelare finns på plats och gör upp om SM-titeln, säger Christoffer Frick.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt