Annons:

Nu monteras brandvarnarna för ökad trygghet –

Kommunen har inlett arbetet med att montera upp brandvarnare hos de i ordinärt boende med trygghetslarm som önskar komplettera med även rökdetektorlarm. Foto: Privat

Nu monteras brandvarnarna för ökad trygghet – "Blir förvånade"

De som har trygghetslarm via kommunen erbjuds nu en större trygghet. Kommunen har inlett arbetet med att montera även brandvarnare, som larmar direkt till trygghetscentralen om det börjar brinna.
– Det jag hör som förvånar folk, är att det är kostnadsfritt, säger Britt Söreling, som hjälper till vid monteringen.

Annons:

Trygghetslarmen kompletteras med rökdetektorlarm och nu har arbetet gått igång med att montera brandvarnare hos de som tackar ja till erbjudandet.

– Vi har närmare 500 personer i ordinärt boende som har trygghetslarm, sedan beror det ju på om alla säger ja. Arbetet är inlett i Hultsfred och det lär ta sin lilla tid att få alla brandvarnare på plats, säger Ulrika Larsson, enhetschef på bemanningsenheten.

Hon berättar hur det går till:

– Skulle det börja brinna går ett larm direkt till trygghetscentralen, i vårt fall SOS Alarm som även har trygghetslarmen. De larmar i sin tur ut både hemtjänst och räddningstjänst.

Kan rädda liv

Det här är en helt ny tjänst i Hultsfreds kommun, medan det finns i exempelvis Västerviks kommun, där satsningen ska ha fallit väl ut med positiva erfarenheter. Tryggheten kan öka och det mänskliga lidandet minska för den enskilde om ett larm går tidigt till räddningstjänsten i händelse av brand. 

– Vi har väl kanske jobbat med det mer aktivt i ett år nu, säger Ulrika Larsson. Är man äldre och kanske rörelsehindrad så kan det ju vara svårt att ta sig ut om det börjar brinna. Här vinner vi värdefull tid på att ett larm går direkt till SOS Alarm. Det kan rädda liv, så det känns jättebra att kunna erbjuda den tryggheten nu.

Ingen extra kostnad

Det är helt kostnadsfritt för de som har trygghetslarm, vilket kostar 203 kronor i månaden under innevarande år.

– Det är en kostnad redan innan för trygghetslarmet, men det blir ingen extra kostnad för att man även kompletterar med en brandvarnare, förtydligar Ulrika Larsson.

Hur ser intresset ut så här långt?

– Det har gått ut brev till alla, de allra flesta väljer att tacka ja. Det är bara enstaka som tackat nej så här långt.

När räknar ni med att alla brandvarnare kommit på plats?

– Vi jobbar på så fort det går, förhoppningen är innan sommaren. Men det vet jag inte riktigt om vi kommer klara.

Fram till nu har också all hemtjänstpersonal, runt 300 till antalet, gått en brandutbildning, för att de ska veta hur de ska agerar på ett tryggt och säkert sätt, utan att de själva utsätter sig för en risk.

– Så det har varit lite förarbetet, tills vi kommit hit där vi är nu att vi börjat installera brandvarnarna, säger Ulrika Larsson.

Förvånas att det är gratis

Britt Söreling på bemanninsenheten är en av dem som följer med Charlie Carlsson som är igång och monterar brandvarnarna. Hon möts av idel tacksamhet från de boende.

Vad säger de om kommunens erbjudande?

– De säger sig vara lite förvånade över att det är gratis, att det inte kostare något extra, säger Britt Söreling. De uppskattar verkligen initiativet och säger sig känna sig trygga med att det larmar ut, även om det skulle börja brinna och de inte är hemma.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt