Annons:

Upphandling ligger ute för ombyggnation av Tors plan

Upphandlingen för ombyggnation och VA-sanering på Tors plan ligger ute. Foto: Lotta Madestam

Upphandling ligger ute för ombyggnation av Tors plan

Upphandlingen ligger sedan en tid tillbaka ute för både ombyggnation och VA-sanering av Tors plan i centrala Hultsfred. 
– Går det som vi vill så har vi byggstart i mitten/slutet av augusti och byggtid på cirka ett år, säger Hanna Johansson, projektingenjör på ÖSK.

Annons:

Tanken är att Tors plan i Hultsfred ska göras om och det finns en färdig gestaltningsplan som man jobbar med. 

På ett av kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde redogjorde projektchef Jens Karlsson och projektingenjör Hanna Johansson för det pågående arbetet med upprustning av Tors plan. 

Politikerna gav nyligen klartecken för att publicera upphandlingen/förfrågningsunderlaget för att få in anbud. 

– Vi får i sin tur in anbud som vi granskar och går därefter in till politiken för att få godkänt att anta anbud vid tilldelningsbeslutet. Det kommer ske i juni om planerna går som vi vill. Går det som vi vill så har vi byggstart i mitten/slutet av augusti och byggtid på cirka ett år. Det ska vara klart till sommaren 2023, säger Hanna Johansson. 

Uppskattad kostnad för ombyggnationen med ny markbeläggning, nya träd, nya växter, nya planteringar och ny belysning uppgår till 11,6 miljoner kronor. Det finns med cirka 5,1 miljoner kronor i årets budget så det saknas 6,5 miljoner. Arbetsutskottet har beslutat att ta med äskandet om 6,5 miljoner i budgetprocessen för nästa års budget. Uppskattad kostnad för VA-saneringen landar på 3,3 miljoner kronor, en kostnad som avses att rymmas i nuvarande budget. 

– Det blir ett helt nytt torg, ett nytt Tors plan, säger Hanna Johansson.

Ingen biltrafik förbi Tors plan

Det har gjorts en trafikstudie som pekar på en avstängning av Storgatan och en förstärkning av andra gator runt omkring i Hultsfred.  

– Det stora är att vi avser att stänga av delar av Storgatan, vilket gör att vi kommer få en större yta som knyter samman Köpingsparken och Bryggerigatan. Zoomar man ut blir det även ett tydligare stråk från sjön Hulingen och stationsområdet upp mot Hagadalsparken. Det skapar ett mer attraktivt torg i och med att det knyter an samhället på ett bra sätt, säger Hanna Johansson. 

Det blir därmed ingen biltrafik förbi Zaags på Storgatan om man tittar ett år framåt i tiden?

– Nej, inte om planen blir som vi vill. Oskarsgatan, som går förbi Hotell Hulingen, kommer finnas kvar och den blir enkelriktad när man kommer från Storgatan och kör mot Coop. Det blir parkeringsmöjligheter på sidan av vägen, säger Johansson. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker att det är positivt att förfrågningsunderlaget för ombyggnationen av Tors plan ligger ute. 

– Det är spännande för utvecklingen av torgbilden i Hultsfreds centrum. Det kommer bli helt annorlunda när det är klart. Positivt att man får en helhetsbild, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt