Annons:

  • Återvinningsstation borttagen efter långvarigt slarv –

    Återvinningsstationen på gamla nattparkeringen i Silverdalen togs bort för två veckor sedan, på grund av att den misskötts kraftigt. Fortfarande slängs det skräp på samma plats där kärlen stod. Foto: Lotta Madestam

  • Återvinningsstation borttagen efter långvarigt slarv –

    Delar av behållarna har flyttats till den andra återvinningsstationen som finns vid idrottsplatsen för att klara volymen, så inte FTI behöver köra oftare till Silverdalen för att tömma. Foto: Lotta Madestam

Återvinningsstation borttagen efter långvarigt slarv – "Blev ohållbart"

Återvinningsstationen på gamla nattparkeringen i Silverdalen har tagits bort. Förpacknings- och tidningsinsamlingen har tröttnat på att den missköts.
– Det har blivit ohållbart, säger regionchef Magnus Sandström.

Annons:

Han har haft Hultsfred som ansvarsområde under tiotalet år. Tidigare har det inte varit mer klagomål eller större problem med den här återvinningsstationen än någon annan i kommunen.

– Det senaste året har problemen vuxit, folk har kört dit med hela möblemang, trädgårdsavfall och rena hushållssopor, så nu såg vi ingen annan utväg än att ta bort den. Situationen har blivit ohållbar, säger Magnus Sandström.

Vad tänker du kring att ni tvingats till den här åtgärden?

– Det är helt bedrövligt, jag fattar inte hur folk tänker. Visst, några kanske inte vet bättre, men har man lastat upp ett bohag på en släpkärra och åker dit för att dumpa det, då gör man det med berått mod. Det är liksom inte av misstag.

Dygnets alla timmar

Lina Andersson är närmaste granne med den nedlagda återvinningsstationen och har haft bra uppsikt över platsen.

– Jag har sett bilar komma både dag och natt, faktiskt när som på dygnets alla timmar. Ibland med hela möblemang på släpkärran, så det kan ha stått möbler till ett helt vardagsrum här när de åkt.

Stora kostnader

FTI har tvingats städa mer vid återvinningsstationen i Silverdalen än vid någon annan station i kommunen.

– Vi har tvingats åka dit med extra bilar och ibland inte ens fått med oss allt med den vanliga städbilen utan behövt åka dit med en separat bil och i vissa fall med kranbil för att få med oss allt material, säger Magnus Sandström, som dock inte kan redovisa vad städningen vid just den här återvinningsstationen kostat extra för FTI, då det inte är specificerat station för station.

– Vi lägger 100-150 miljoner kronor om året på städning i Sverige och jag kan gissa att vi skulle spara hälften av de pengarna om vi slapp extrastädningarna som är på grund av dumpning.

Utökat den andra stationen

Delar av behållarna har flyttats till den andra återvinningsstationen, som finns vid idrottsplatsen. För även om Hultsfreds kommun infört villasystemet med fyrfackskärlen ser FTI att behovet finns volymmässigt i Silverdalen.

– Därför kom vi överens med kommunen om en flytt, för att klara volymen så vi inte behöver köra dit oftare och tömma för det är ju en miljöbelastning. Vi hoppas att den lösningen som är nu ska vara tillfredsställande nog för Silverdalsborna, säger Magnus Sandström.

Finns det fler återvinningsstationer i Hultsfreds kommun som ni planerar plocka bort?

– Tyvärr är ju inte den i Silverdalen den enda där vi har problem, utan problemet finns inne i Hultsfred också, framför allt på Nytorpsvägen som är tänkt att byggas om en del. Men som läget är nu planerar vi inte att ta bort någon mer, inte det närmaste året i alla fall.

Skräp slängs ändå

Återvinningsstationen stängdes den 19 maj. Fortfarande slängs det skräp på den gamla nattparkeringen, på samma plats där kärlen stod. Så det håller på att byggas upp ett berg med framför allt hushållssopor.

– FTI:s uppdrag är att städa i ungefär en månad efter att kärlen plockats bort för att folk ska hinna vänja sig. Sedan slutar vi vårt uppdrag och tyvärr blir det då den privata markägaren som får ta hand om det själv, säger Magnus Sandström.

Är du besviken?

– Ja, det blir jag alltid, det är jättetråkigt att det ska behöva se ut som det gör på stationerna. Det är ju ändå 90 procent av de som använder återvinningsstationerna som gör rätt, och det blir de som drabbas dels genom höjda förpackningsavgifter eller som nu att vi tvingas plocka bort en station.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt