Annons:

  • ÅTERVINNINGSSTATION TAS BORT: ”OHÅLLBART ATT HA DEN KVAR”

    Återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum tas bort. Just nu finns det bara en behållare kvar och den ska snart tas bort. Foto: Privat

  • ÅTERVINNINGSSTATION TAS BORT: ”OHÅLLBART ATT HA DEN KVAR”

ÅTERVINNINGSSTATION TAS BORT: ”OHÅLLBART ATT HA DEN KVAR”

Från och med nu finns det ingen möjlighet att nyttja återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum. I dag togs den bort på grund av den omfattande nedskräpningen.
– I längden är det ohållbart att ha den kvar, säger Magnus Sandström, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Annons:

Nedskräpning på återvinningsstationerna i Hultsfreds kommun är ett stort problem och väcker ilska bland kommuninvånarna som har tröttnat på alla sopberg. 

Nu har FTI bestämt sig för att ta tag i den stora frågan och stänga ner återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum, den som ligger på högersidan när man kommer in i samhället från Målillahållet. 

– Det har varit så fruktansvärt mycket dumpningar av både verksamhetsavfall och skräp från privatpersoner de senaste åren. I längden är det ohållbart att ha den kvar, säger Magnus Sandström. 

Han berättar att personalen på FTI har mötts av mycket kritik från kommuninvånare som reagerar på nedskräpningen.  

– Det har inte varit frekvent men periodvis. Vi har försökt att hålla återvinningsstationen under kontroll men det har inte funkat, säger och fortsätter:

– Även miljökontoret i Hultsfred hjälpte oss att spåra upp en verksamhetsutövare som dumpade skräp för två år sedan. Den verksamheten försvann men det är så många fler verksamheter som har nyttjat den som dumpningsställe. Det är dumpningarna som vi har tröttnat på. Vi körde mer grovsopor och hushållsavfall än vad vi körde förpackningar till slut. Så kan vi inte hålla på.  

Blir bara en återvinningsstation på orten

FTI hänvisar alla återvinnare till närliggande återvinningsstationer, till exempel den vid ICA Krysset i Virserum. 

Hur tror ni att det kommer fungera?

– Den har stått där länge och vi har inte haft några problem med nedskräpning vid den tidigare. Jag hoppas verkligen inte att folk åker dit och skräpar ner framöver. Den ligger mitt i samhället och är övervakad på ett annat sätt jämfört med den på Målillavägen. Vi räknar med att vi ska klara oss med en återvinningsstation i Virserum.  Vi har flyttat över ett par av behållarna till ICA Krysset för att öka volymen. 

Hur länge har n funderat på det?

– Vi har haft sådana diskussioner i några år. Det är lättare nu när kommunerna har infört fyrpackssystemet till villaägarna, vilket gör att mängden förpackningar har minskat jämfört med hur det var för några år sedan. Då kan vi ta det radikala beslutet och ta bort den. 

Det kommer bara bli en återvinningsstation i Virserum framöver?

– Ja, så ser det ut just nu i alla fall. Vi får se vad som händer nu och hålla koll på volymerna. Det får bli en ny avstämning om ett halvår för att se statusen.

"Stora problem med den"

Återvinningsstationen på Nytorpsvägen i Hultsfred har också varit omdebatterad.

– Vi har haft stora problem med den. Vi har inga planer på att ta bort den men vi vill göra förändringar. Kommunen ska bygga om i området och då är tanken att vi ska flytta den. Det är viktigt att ha en återvinningsstation i nära i anslutning till Willys. Vi vill finnas där. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt