Annons:

Gör verklighet av dottern Moas önskan –

Kent Andersson och Carin Närklin Andersson gör verklighet av dottern Moas vision att ordna ett lopp för barn och ungdomar. Den 21 augusti arrangeras Moaloppet, med hjälp av Leif Axelsson, mitten. Foto: Lotta Madestam

Gör verklighet av dottern Moas önskan – "Säker på att hon är stolt"

Det var Moa Anderssons vision att ordna ett lopp för att uppmuntra barn och ungdomar till rörelseglädje. Nu tar hennes föräldrar Carin och Kent över idén och förverkligar sin dotters önskan.
– Jag är säker på att Moa är stolt över att vi faktiskt gör det här, säger Carin.

Annons:

I år är det fem år sedan Moa Andersson gick bort, blott 19 år gammal. Minnet av henne lever kvar starkt hos många och inte minst tack vare det arbete hennes föräldrar Carin Närklin Andersson och Kent Andersson gör för att hedra sin dotter.

– Vi är så glada och tacksamma för att Kent tog tag i och startade en fond till Moas minne så snart efter hennes bortgång. Det är mycket vi kunnat göra för att glädja barn och ungdomar i deras idrott under de här åren, säger Carin.

Förverkligar Moas vision

När Moa gick sista året på gymnasiet var hennes vision att arrangera ett springlopp för barn och ungdomar som ett specialarbete i skolan.

– Redan då bollade hon idéer och tankar med oss. Hon ville återuppföra gamla Dackeruset, men av någon anledning blev det aldrig av, berättar Kent.

Nu har han och Carin bestämt sig för att förverkliga den visionen tillsammans. Till sin hjälp har de grannen Leif Axelsson, som var en av de drivande bakom Dackeruset, som arrangerades sista gången 2002.

– Utan hans hjälp och kunskap hade vi varken vågat eller kunnat, säger Carin tacksam över stödet.

Moaloppet på Strandvägen

Söndagen den 21 augusti kommer Moaloppet att arrangeras i fyra olika klasser, upp till tolv år. Start och mål blir, precis som på Dackerusets tid, vid Strandvägen.

– Ett mycket bra område, där man kan se och följa löparna hela tiden, så det är en publikvänlig plats, säger Leif Axelsson, som är banansvarig och även tar emot anmälningarna till och med den 17 augusti.

I mål väntar förutom saft och bulle även en medalj, plus att priser lottas ut på nummerlapparna.

– Vi kommer att ha tidtagning, även om tävlingsmomentet egentligen inte är det väsentligaste. Utan det viktigaste för oss är att sätta rörelseglädjen och gemenskapen i fokus, precis så som Moa hade velat ha det, säger Carin.

Gör till en familjedag

Egentligen fanns den här tanken redan för tre år sedan, men den blev satt på paus på grund av pandemin. Nu har planerna växt lite ytterligare, så man vill gärna göra det här till en trivsam dag för hela familjen.

– Amena, känd från Idol kommer att uppträda också, från en scen vi ska bygga upp och räddningstjänsten kommer för att visa upp sin verksamhet. Alla inblandade ställer upp helt ideellt, vi har till och med funktionärer som ringt och erbjudit sig att jobba, plus att vi fått ett fantastiskt stöd av en rad sponsorer. Inte en enda av de tillfrågade har sagt nej, det känns helt fantastiskt, säger Kent.

Uppmuntrar unga i VSGF

Behållningen går oavkortat till Moas Minnesfond där pengarna används regelbundet för att uppmuntra unga idrottare i VSGF genom stipendier och aktiviteter inom föreningen.

– Jag vet att Moa är så stolt över det här, att vi gör allt det här och att vi uppmuntrar till rörelseglädje, säger Carin.

– Fungerar det här bra så går det att utveckla ytterligare. Det skulle kunna bli en fin tradition, säger Kent.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt