Annons:

Får lära i skarpt läge – elever får ansvar på Antikrundan

Avgångseleverna på Hotell- och turismprogrammet får chans att samla på sig värdefulla erfarenheter i sina roller som värd och värdinna på Antikrundan. På bilden: Haya Touma, Hultsfred, Fiona Barcebal Cabalquinto, Södra Vi, Abedalkader Masri, Hultsfred, Julia Pettersson, Västervik, Barbara Kusmicki, Oskarshamn och Meja Jonsson, Västervik. Saknas på bilden gör Tilde Berglund, Oskarshamn.
Foto: Privat

Får lära i skarpt läge – elever får ansvar på Antikrundan

Inspelningen av Antikrundan blir en speciell och lärorik upplevelse för hotell- och turismeleverna i årskurs tre. I rollen som värdar och värdinnor ska de hjälpa besökarna som kommer med föremål för värdering och får på så sätt möjlighet att samla på sig värdefulla erfarenheter.
– Det ska bli roligt att se hur programmet spelas in, hur det fungerar bakom kulisserna och se hur många som behvös för att göra programmet, säger Barbara Kusmicki.

Annons:

Lagom när eleverna gick på sommarlov fick de beskedet att de fått ett ärofullt uppdrag i samband med att Antikrundan spelas in i Virserum på lördag.

– Direkt när jag fick höra talas om att programmet skulle spelas in i Virserum kontaktade jag Carolina Jonsson på Konsthallen, som ingår i vårt branschråd, och föreslog att våra elever på Hotell- och turismprogrammet skulle få hjälpa till som volontärer, säger Marianne Vifell Waters, lärare och programansvarig för HT.

Värdefull erfarenhet

Det är inte bara en rolig och häftig upplevelse att få vara med om, utan främst är det en mycket värdefull erfarenhet eleverna får med sig inför framtiden.

Hur betydelsefullt skulle du säga att det är för eleverna att få vara med bakom kulisserna för att lära utanför skolans väggar?

– Oerhört betydelsefullt skulle jag säga. Antikrundan är välkänt och har en uppdaterad organisation. Även examensmål och kursmål för Hotell- och turismprogrammet går bra att applicera för detta event.

Verkliga projekt

Målet är att föröka få ut eleverna på en, gärna två verkliga projekt per läsår. Exempelvis har en klass varit på inspelningen av Skavlan, för att se och lära.

Nu är det de sju avgångselevernas tur att få praktiska erfarenheter av det teoretiska de fått eller får med sig från kurser som konferens- och evenemang, service- och bemötande och aktivteter och upplevelser.

– Carolina Jonsson tyckte det var en bra idé att våra elever kunde vara behjälpliga och föreslog oss under förhandslingsgången. SVT brukar vanligtvis ha vuxna volontärer, så jag fick marknadsföra oss och berätta vad programmet går ut på och glädjande beslutades det att eleverna skulle få agera värdar och värdinnor och hjälpa till med besökande under hela dagen, som kommer med föremål för värdering.

Ambassadörer för gymnasiet

Eleverna ser sig som ambassadörer för Hultsfreds gymnasium.

– Vi är glada att få möjlighet att uppleva det här och få hjälpa till. Det är lite nervöst eftersom vi inte har så mycket information om vad vi ska göra, men det blir bättre när vi kommer på plats och får reda på våra uppgifter, säger Barbara Kusmicki.

Eleverna erkänner att de inte har riktigt kolla på programmet. Nu ska det bli roligt att se hur det byggs upp och vad det går ut på, tycker de.

– Vi tycker det är jättebra att vi får chansen att vara värdar och värdinnor. Det ger oss bättre möjligheter till framtida jobb och chansen att skapa kontakter. Så vi tycker det är väldigt roligt att vi får göra det här, säger eleverna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt