Annons:

"Nattisarna" har tröttnat på alla problem med kommunens biogasbilar. "Vi är rätt utsatta nattetid, många gånger är vi långt ute på landsbygden". Foto: Privat

Kritiska till biogasbilarna – "Mer på verkstaden än de fungerar"

Nattpatrullen har tröttnat på sina arbetsfordon i form av biogasbilar, som de tycker står mer på verkstaden än vad de fungerar.
– Vi är rätt utsatta nattetid, många gånger är vi långt ute på landsbygden.

Annons:

Det säger Maria Andersson, fordonsansvarig, som är en av 16 anställda i kommunens nattpatrull som gemensamt står bakom kritiken.

De delar bilar med hemtjänsten och HSR, hälso- och sjukvård/rehab. Till sitt förfogande i tjänsten har de sex bilar, varav fem är biogasdrivna med en liten reservtank för bensin samt en elbil.

– Det är förstås bra att kommunen tänker på miljön, men bilarna måste ju fungera. Vi kör många mil varje natt och det känns väldigt otryggt när man inte vet om bilen ska fungera hela passet eller komma att lägga av.

”Det känns frustrerande”

Arbetsgruppen har pratat med fackförbundet Kommunal och man har även försökt stämma möte med ledningen i HSR för att lyfta problemen man tycker sig ha med arbetsfordonen. Utan resultat så här långt.

– Våra nyare arbetsfordon har aldrig fungerat bra, utan är inne på lagning stup i kvarten. I somras stod en bil på verkstaden i fem veckor, för att det bara fanns en enda mekaniker som kunde laga just sådana bilar och han hade semester. Nu är han föräldraledig.

– Det känns frustrerande, det händer inget hur mycket vi än påpekar. Det ska väl inte vara så svårt att få bra bilar att åka i. Kommunen har ju leasingavtal, då är det väl bara att säga upp det avtalet om bilarna inte fungerar, tänker vi.

Tanka på två ställen

Att de dessutom bara går att tanka i Hultsfred och Målilla lyfts som ett annat problem.

– Det är dessutom problem med mätarna. När man startar bilen kan det visa tomt på biogas, men när man är framme vid macken går det inte att tanka, får då är det fullt och när man kör iväg är det nere på två dioder igen.

Hur påverkar det här ert jobb?

– Klart att det är ett stressmoment. Vi är dessutom rätt utsatta nattetid, många gånger är vi långt ute på landsbygden. Flera fordon saknar extraljus, som vi anser oss behöva nattetid på landet. Eftersom vi delar bilar måste vi dessutom plocka med oss våra portabla liftar som inte går in i bilarna utan att vi fäller sätena och bilarna saknar lastnät. Så det känns opålitligt helt enkelt, så nu önskar vi få till ett möte för att diskutera det vi upplever som problem.

Får medhåll av facket

"Nattisarna" får medhåll av Lena Murto, huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal Hultsfred-Högsby.

– Ja, jag anser att de har fog för kritiken, bilarna har stått stilla mycket till följd av olika fel, det finns inte extraramper på alla bilar och det tog lång tid innan de ens fick en nyckel till HSR:s bilar, som det är sagt att de ska använda. Det är det "ena med det tredje", så jag förstår att de är irriterade.

Hon säger sig få det till sig både nu och då att det strular.

– Ibland får de stå och vänta på hemtjänsten, att de ska komma in vid 22, för att de ska få en bil att åka i. De vill helst ha de bilar som det finns extraljus och ramper på, eftersom de åker så mycket på landsbygden, säger Lena Murto.

Håller inte med

Rickard Nilsson är enhetschef för socialförvaltningen HSR. Han säger sig inte hålla med om att bilarna är mycket trasiga.

– Som jag uppfattar det är det inte särskilt mycket, men jag har heller ingen lång historik här eftersom jag tillträdde min tjänst 1 juni, säger han.

Rickard Nilsson är medveten om att ett fordon hade gasproblem i somras och blev stående länge över sommaren, då firman som kommunen har avtal med bara har en medarbetare med behörighet att arbeta med gas.

– Det tajmade dåligt med en semesterperiod så bilen blev stående i fem veckor men då fick vi lånebil så det var rätt antal bilar i drift så att säga. Vi hade ytterligare ett fordon som slutade gå på gas, men den gick fullgott på bensin, så den kunde mycket väl varit i drift men för att följa miljömålen skickades den in för lagning. Den var väl borta ett par dagar.

Så du har inte uppfattningen att de krånglat osedvanligt mycket?

– Nej, inte under mina snart fyra månader och det är ingen från hemtjänsten som under våra veckovis avstämningar sagt att de haft bilar ställda, säger Rickard Nilsson.

Nattisarna har önskat ett möte, kan det bli aktuellt?

– Ja, vi ska försöka få till ett möte. Jag sitter ju på statistik och siffror, kanske har de en uppfattning att det är struligare än det är. Jag har erbjudit tider i början av nästa vecka så får vi prata igenom det, säger Rickard Nilsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt