Annons:

  • Inspirerade till rörelse – fler pojkar än flickor rör sig tillräckligt

    Under Idrottens dag hade niondeklassarna på Albäcksskolan ett brett utbud av aktiviteter att välja mellan, exempelvis spela padel. Foto: Privat

  • Inspirerade till rörelse – fler pojkar än flickor rör sig tillräckligt

    På Prolympia hade man valt att bjuda in Wolfgang Biedron, pensionerad judotränare och OS-deltagare som har flyttat till Virserum. Foto: Privat

  • Inspirerade till rörelse – fler pojkar än flickor rör sig tillräckligt

    Rör man på sig så behövs ny energi. Prolympiaskolans Nelly Fröjd, Maja Thel och Melenie Marttila förtjänade en paus. Foto: Privat

  • Inspirerade till rörelse – fler pojkar än flickor rör sig tillräckligt

    Foto: Privat

Inspirerade till rörelse – fler pojkar än flickor rör sig tillräckligt

Under fredagen uppmärksammades Idrottens dag på skolor över inte bara Sverige, utan i hela Europa. Prolympia och Albäcksskolan var inget undantag, utan även där inspirerades eleverna till rörelse.

Annons:

Idrottens dag i skolan är en kul dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

"Forskning visar att barn och unga rör sig alldeles för lite. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det", skriver Riksidrottsförbundet på sin hemsida.

Nytt för i år

På Prolympia hade man valt att bjuda in Wolfgang Biedron, pensionerad judotränare och OS-deltagare som har flyttat till Virserum, det ordnades fotbollsmatcher med målvakten Alaa Al Saadi och pickleball.

Under dagen ska man vara aktiv i minst 120 minuter. På Albäcksskolan hade man valt att göra det till en heldag för alla niondeklassare.

– Nytt för i år var att starta med frukost så vi visste att alla fått i sig en bra grund. Eleverna har även blivit bjudna på frukt under dagen, säger idrottslärare Nathalie Larsson.

Brett utbud

Man hade försökt att få en bredd av olika aktiviteter för att eleverna skulle hitta något de kände passade dem själva, så schemat bestod av allt från brännboll och orientering till dans och rörelse till musik plus att eleverna fick prova på att gymma och spela padel på Nordic Wellness.

– Ungdomsenheten har dessutom haft en station där de provat på goalball, en sport som utövas av människor som är synskadade, berättar Nathalie Larsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt