Annons:

I spåren av dyrare mat och el – behovet av hjälp ökar snabbt:

Behovet av hjälp ökar snabbt i takt med att priserna på särskilt mat och el stiger. "Numera är det över 50 hushåll som pastoratet hjälper", berättar diakon Birgit Johansson, nere th, som är tacksam för den mat Annika Stagård skänker till behövande. Foto: Privat/Lotta Madestam

I spåren av dyrare mat och el – behovet av hjälp ökar snabbt: "Är väldigt orolig"

Behovet av hjälp ökar snabbt i takt med att priserna på särskilt mat och el stiger. Numera är det över 50 hushåll som pastoratet hjälper. Matlådor från restaurang Hos Annika värdesätts oerhört och skänkta kläder kommer snabbt till användning.
– Jag är väldigt, väldigt orolig för prisutvecklingen. Jag förstår inte hur människor ska klara sig, säger diakon Birgit Johansson.

Annons:

Idag är en sådan dag som Annika Stagård har fått mat över på sin restaurang. Det ser lite olika ut vecka till vecka, beroende på hur mycket hon haft öppet.

Förra veckan blev det 25-talet matlådor, den här gången tio som hon skänker till Aspelands pastorat, som i sin tur delar ut dem till behövande.

– När det blir mat över som lämpar sig att frysa, då är jag glad att det kan komma till användning så jag slipper kasta mat, säger hon.

Vad betyder det för dig, att hjälpa på det här sättet?

– Egentligen känner jag tacksamhet, att jag kan göra det. Det är inte alla förunnat, samtidigt som vi har en ganska stor andel människor som inte klarar sin vardag, som inte äter sig mätta varje dag. Jag vet vilket stort kontaktnät kyrkan har, därför blev det här den enklaste vägen för mig att gå. Nu vet jag att matlådorna hamnar rätt.

Behovet ökar snabbt och stadigt

Enligt Birgit Johansson, diakon inom Aspelands pastorat, ökar behovet av hjälp snabbt och stadigt.

– Att priset på mat har gått upp märks väldigt, väldigt tydligt. Så jag är oerhört tacksamma för de matlådor vi får från Annika Stagård och så får vi bröd av Bageri Guldkringlan i Vimmerby, som vi också delar ut. Det är så oerhört betydelsefullt för de här människorna.

Hur stort är behovet av hjälp i Hultsfreds kommun?

– För tillfället är det drygt 50 hushåll som behöver vår hjälp. Vi hjälper många, många fler idag än vi gjort tidigare. 

Som ni hjälper kontinuerligt?

– Tanken är att det inte ska bli kontinuerligt, det är ju socialförvaltningen som ska sköta den biten, men det känns som att de har ett väldigt stort tryck på sig.

– Utan vårt mål är att det ska bli ett undantag, att vi hjälper folk under en viss period. Men för tillfället märker vi att behovet blir alltmer regelbundet för vissa. Det kanske funkar under en period, men så fort det händer något, att någon blir sjuk exempelvis, då går det inte ihop. Det är otroligt tröttande att leva så på gränsen hela tiden.

Hur orolig är du över utvecklingen?

– Jätteorolig. Jag är väldigt, väldigt orolig för prisutvecklingen. Jag förstår inte hur människor ska klara sig. När vi som har en stadig inkomst börjar tycka att det är dyrt, och när vi börjar tänka efter och vända på kronorna på ett annat sätt än vi är vana vid – då får ju de som redan vänt på kronorna, trollat med knäna och kokat soppa på en spik det ännu värre. De har liksom inte mer att ta av.

Orolig för pensionärerna 

Just nu är hon väldigt orolig för pensionärer som valt att bo kvar i sina hus, för att det varit billigare att bo i hus än i lägenhet. 

– Nu när elpriserna går upp är jag orolig att de inte ska klara sig. Mediciner är en annan sådan där sak jag märker att man inte har råd att ta ut när man börjar om på sitt högkostnadskort och många barnfamiljer är i ständigt behov av kläder.

Därför är hon tacksam att golvet på hennes kontor är fullt med kläder som ska sorteras upp till barn framför allt.

– Den sista tiden har vi fått hjälp med väldigt mycket kläder. Det är ju dessutom inne nu och miljömedvetet att använda begagnat. 

Vad tänker du kring all hjälp ni får från givmilda människor?

– Det är otroligt välsignat. Diakoni är en av kyrkans grundpelare, men vi kan inte genomföra diakoni utan att vi hjälps åt. När jag möter människor som har det sämre, så finns det också en jättestor vilja att hjälpa tillbaka. De hör av sig när barnen växt ur kläderna, om de fortfarande är okej, så får vi tillbaka dem för att kunna hjälpa någon annan. 

Birgit Johansson fortsätter:

– Det finns en solidarisk tanke när man får hjälp att man vill hjälpa tillbaka. Och den här devisen att ”det kunde varit jag”, den ligger ännu närmare idag. Problemen kan uppstå för vem som helst av oss idag, det kan räcka med att en i hushållet blir sjukskriven. Det tuffare läget gör att det är lättare att sätta sig in i problematiken med att pengarna inte vill räcka till.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt