Annons:

  • Många ville skänka julglädje till de som har det tufft –

    Diakon Birgit Johansson, närmast kameran, är rörd av gensvaret. Långt många fler än hon vågat hoppas på har skänkt saker till julklappar, som kompletterar de julkassar som skänks till familjer som har det tufft ekonomiskt. Foto: Lotta Madestam

  • Många ville skänka julglädje till de som har det tufft –

    Kerstin Nilsson hjälpte till att slå in alla julklappar. "Den här julen är det extra viktigt att tänka på andra", sa hon. Foto: Lotta Madestam

  • Många ville skänka julglädje till de som har det tufft –

    Det var febril aktivitet i tomteverkstan. Foto: Lotta Madestam

Många ville skänka julglädje till de som har det tufft – "Rörd av gensvaret"

Birgit Johansson är rörd av det fina gensvaret. Aldrig hade hon vågat hoppas på så stor givmildhet. 
– Vi har plockat i ordning 22 julkassar och slagit in jättemånga julklappar som kommer familjer till godo, som har det tufft att klara sig i den situation som råder, säger hon.

Annons:

Det är gosedjur och böcker, kritor och målarblock, spel och godis och hemstickat som skänkts. Ja, till och med en dockvagn ska göra något litet barn extra glad på julafton.

– Det är helt fantastiskt vilket gensvar vår uppmaning om att skänka saker till julklappar fick i år. Folk har kommit med hela kassar med saker och även ekonomiska gåvor, bland annat från några äldre som bett oss köpa julklappar och HFK har sponsrat med biobiljetter till ungdomarna, säger diakon Birgit Johansson.

Tomteverkstad i församlingsgården

På torsdagen fick hon hjälp av sex "tomtenissar" att slå in alla julklappar, i huvudsak anställa i pastoratet men också några frivilliga, som önskade hjälpa till och nya kyrkoherden Arja Bergström gick in på sin semester för att vara behjälplig i det digra arbetet med att göra julklappar av allt.

– Vi hade hoppats få in så vi kunde ge bort någon julklapp per barn, nu blir det en hel kasse att lämna över till varje familj, säger Birgit tacksamt. Det är helt otroligt att vi fått in så här mycket.

Hjälper nästan 70 personer

I år delar församlingen ut 22 julkassar med mat och julklappar i samarbete med Annika Stagård, som driver restaurangen Hos Annika. Hon hade lagat massor av julmat som ska komma till glädje på julafton.

Utöver det har man fått skänkt en hel pall med potatis till Janssons frestelse från Axelssons i Aby, vörtbröd från Bageri Guldkringlan och ”Bagarn i Järnforsen”, som han väljer att kalla sig, har skänkt allt från kryddor och frukt till matvaror och hygienartiklar.

– I år kommer julkassarna 36 vuxna, 20 barn och tiotalet tonåringar till godo. Det är familjer som har det svårt att klara sig ekonomiskt, situationen har förvärrats för många med tanke på alla stigande priser.

Vad tänker du när du står och blickar ut över alla bord med gåvor?

– Att det finns ljus och hopp. Jag är rörd av givmildheten, för jag vet från förra året hur tacksamma alla blir när vi överlämnar julkassarna.

Viktigt tänka på andra

Kerstin Nilsson från Hultsfred var en av de frivilliga nissarna som hjälpte till att slå in alla klappar.

– Annika Stagård berättade om det här för mig och särskilt den här julen känns det viktigt att tänka på andra än på sig själv. Med tanke på världsläget är det tufft för många, i synnerhet för barnfamiljer. Så det lilla jag kan göra, vill jag bidra med.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt