Annons:

Skänker julkassar till behövande – ”Jag vet hur det känns”

Diakon Birgit Johansson och egna företagaren Annika Stagård gör julkassar tillsammans, som skänks till behövande i Hultsfreds kommun. "Julen är en glädjens dag, men julen är också en problematisk tid för många och med ökade el- och matpriser kan julen bli ännu svårare". Foto: Lotta Madestam

Skänker julkassar till behövande – ”Jag vet hur det känns”

Annika Stagård har erfarenheter från att själv ha levt i skyddat boende och vet vad givmildhet från andra betyder. Det har gett henne en drivkraft att vilja hjälpa andra som har det svårt.
I jul fortsätter hon samarbetet med kyrkan, där de gemensamt delar ut julkassar till behövande runt om i Hultsfreds kommun.

Annons:

Annika Stagård är i full färd att baka saffranskaka när vi besöker henne i restaurangen.

Hon har bokat tid också med Birgit Johansson, diakon i Aspelands pastorat. Det har blivit hög tid att dra upp lite ytterligare planer inför deras gemensamma insats som de gör i jul för behövande.

Julkassar med mat och paket

Det är tredje året nu som de delar ut julkassar till människor som har svårt att få pengarna att räcka till.

– Jag har själv arbetat inom kyrkan och vet vilket stort kontaktnät de har, så det kändes självklart att samarbeta med kyrkan, så vet jag att kassarna kommer till de som behöver, säger Annika Stagård.

Stort gensvar

Hon började i mindre skala 2020 med att ge bort den julmat som blev över, efter julborden på egna restaurangen Hos Annika. Initiativet spred sig bland vänner och bekanta. Hon hade aldrig ens vågat drömma om att det skulle få så stort genomslag.

– Jag fick in en del pengar, så jag kunde göra både större och fler julkassar, säger hon.

Större behöv av hjälp

Första året delade man ut 15 kassar, i fjol ytterligare fem och i år tänker man att det blir ännu fler.

– Dels har jag hunnit jobba en tid i pastoratet nu, så jag har mer kontakter. Men, tillägger Birgit Johansson, jag ser också ett ökat behov av hjälp ute i vårt samhälle. Julen är en glädjens dag, men julen är också en problematisk tid för många och med ökade el- och matpriser kan julen bli ännu svårare.

Så i år är förhoppningen att kunna skänka fler kassar.

– Nytt för i år är att vi inte ska göra likadana kassar, utan anpassar dem utifrån hur många man är, ålder på barnen och intressen, säger Annika Stagård och fortsätter med ett stort engagemang i rösten:

– Jag tänker att en familj som vill ha lite julbestyr och mår gott av det kan få köttbullesmet i stället för färdiga köttbullar. Någon med små barn kanske sätter värde på att få baka pepparkakor ihop, så vi kan skicka med deg. Så får man in biten med julpyssel, julstämning och dofter. För den som vill, skyndar hon sig att tillägga, där orken inte finns lämpar det sig förstås inte utan det är bäst med färdig julmat.

Julklappar i alla

I år går man ut brett med en önskan och fråga till andra om man vill bidra, för att skapa en god jul tillsammans.

– En gåva utifrån vad man kan ge, även 20 kronor är välkommet, säger Birgit Johansson. Aspelands pastorat tar också emot gåvor att ge bort som julklappar. (Senast 21 december) Det kommer ligga julklapp i varje julkasse och den som vill får gärna komma till församlingsgården i Hultsfred den 22 december för att hjälpa till med paketinslagningen och organisera gåvorna.

Egna erfarenheter

Eftersom Annika själv levt i skyddat boende vet hon vad givmildheten kan betyda.

­– Så det är en stark drivkraft för mig, att veta hur hemskt det känns att inte kunna ge sina barn en julklapp eller att inte kunna äta sig mätt för att man ska kunna ge barnen mat. Nu när jag kan bidra själv vill jag ge någonting tillbaka.

Hur känns det att få göra det här för människor som behöver hjälp?

– Jättebra. Alla mår gott av att få ge, det är bara inte alla som förstått det, säger Annika Stagård och ler. Att få dela med sig av det man kan, oavsett om det är saker, tid eller kunskap, känns så gott i hjärtat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt