Annons:

  • Förbereder den största körsatsning som gjorts –

    I helgen har det varit en heldagsövning inför Svenska mässan som Mörlunda kyrkokör och S:t Laurentii kyrkokör från Söderköping ger tillsammans. Foto: Privat

  • Förbereder den största körsatsning som gjorts –

    Charlotte Svensson, född och uppvuxen i Stora Aby, ledde träningen som hölls i Söderköping. Foto: Privat

Förbereder den största körsatsning som gjorts – "Ska bli jätteroligt"

Under en del av sin verksamma tid bodde kompositören Johan Helmich Roman i Ryningsnäs herrgård. Nu ska Mörlunda kyrkokör tillsammans med S:t Laurentii kyrkokör från Söderköping ge en konsert med hans verk Svenska Mässan.
– Det här är den absolut största körsatsning som gjorts i Mörlunda kyrka, säger Marie Rask Johansson, en av de medverkande.

Annons:

Repetitionerna pågår för fullt. I helgen har det varit en heldagsövning inför konserten som de båda körerna gör gemensamt. Först i Mörlunda kyrka den 29 oktober och dagen efter i Söderköping.

– Dirigent är Charlotte Svensson, född och uppvuxen i Stora Aby, som är kyrkomusiker i Söderköping, och kapellmästare Torbjörn Köhl, berättar Marie Rask Johansson.

 "Svenska musikens fader"

Johan Helmich Romans kallas ofta den svenska musikens fader. Hans kanske mest kända verk är Drottningholmsmusiken.

Under sin levnadstid 1694-1758 skrev han också Svenska Mässan, som består av 13 satser för kör, orkester och solister.

Utöver S:t Laurentii kyrkokör medverkar fem sångare från Mörlunda kyrkokör och två från Järnforsen, solisterna Veronica Knutsson, sopran, Ann-Marie Daag Albrechtsson, alt, och Bengt Gregersen, bas, samt Östgöta barockensemble.

Hur känns det att genomföra den här konserten?

– Det ska bli jätteroligt, det är verkligen en storsatsning som pastoratet gör, säger Marie Rask Johansson. Det är den största körsatsning som gjorts i Mörlunda kyrka, säger Marie Rask Johansson som varit med i Mörlubnda kyrkokör i 20 år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt