Annons:

Barn spelar upp levande julkrubba –

I Lönneberga kyrka är det ett tiotal barn som spelar upp en levande julkrubba på julaftons förmiddag. Foto: Privat

Barn spelar upp levande julkrubba – "Kunnat göra det lite större"

Herdarna kommer, de tre vise männen också. Förstås Josef och Maria. Ett tiotal barn har övat tillsammans för att spela upp en levande julkrubba i Lönneberga kyrka på julafton.

Annons:

Det är tredje året nu som en levande julkrubba spelas upp i en vanligtvis fullsatt Lönneberga kyrka på julaftons förmiddag.

På onsdagskvällen genomfördes den sista övningen och till barnledarna Frida Rahmic och Weronica Swenssons glädje har det anslutit fler efterhand som ville vara med, så nu är det elva barn som har olika roller i julspelet som skildrar den flera tusen år gamla berättelsen som utspelar sig i ett stall i Betlehem.

– Ja, vi är så glada att det blev så många barn, för vi har gärna velat utveckla det och nu kunde vi göra det lite större, säger Frida Rahmic. I år har vi även både präst och musiker på plats.

Det lilla Jesusbarnet

Manuset har ändrats en smula, så i år har man fyllt på med lite mer kring Jesusbarnets födelse och även fått in lite dikter och musik.

– Det är fyra barn som läser dikter och Edalia Jönsson spelar bjällerklang på fiol. Dessutom spelar och sjunger Emma Berggren före och efter julspelet, berättar Frida Rahmic.

Däremot har man inget levande Jesusbarn, utan det är en docka i krubban.

– Vi har tänkt lite på riskerna som är kring RS-viruset, så vi har valt att inte letat efter en bebis. Det känns lite otäckt nu med den smittspridning som förekommer, utan det kanske kan bli lite längre fram.

"Fyllt rollerna med råge"

Levande julkrubba genomförs även i Vena och Mörlunda kyrka där det också blir julspel, sång och musik med församlingarnas barngrupper och barnfamiljer.

– Vårt första steg var att skicka ut brev till alla familjer med barn upp till 15 år för att ta reda på om det fanns något intresse att vara med – och det fanns det verkligen. Vi har fyllt alla roller med råge, säger Madelene K Askevik, som leder arbetet med den levande julkrubban i Vena som församlingsbo och mamma.

Så nu engagerar julkrubban drygt 20 barn, i vissa fall hela familjer.

– Vi har nytt manus, ja grunden är förstås densamma, utifrån Barnens bästa bibel av Sören Dalevi. Jag måste säga att vi har århundradets gulligaste kamelfösare, tillägger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt