Annons:

Vill kunna varna varandra – slår ett slag för app som kan öka tryggheten

Linus Ivarsson, kommunens trygghets- och säkerhetschef, vill slå ett slag för appen Safeland med vilken du kan dela med dig av viktiga varningar eller hålla dig uppdaterad på vad som sker i närområdet. Foto: Lotta Madestam

Vill kunna varna varandra – slår ett slag för app som kan öka tryggheten

Det kan handla om att göra en viktig insats för grannen som behöver akut hjälp. Kanske dela med sig av viktiga varningar eller bara hålla sig uppdaterad på vad som sker i närområdet.
Kommunens trygghets- och säkerhetschef Linus Ivarsson slår ett slag för appen Safeland.
– Jag tänker att det skapar en trygghet att vara förberedd, säger han 

Annons:

Det här aktualiserades på den nyligen genomförda näringslivsträffen, där företagarna underströk att de gärna skulle vilja ha snabba kontaktvägar – till varandra och till kommunen.

Som en del i det framkom önskemål om att kunna varna varandra, i de fall något upplevs skumt eller det faktiskt skett ett brott som kollegor i branschen skulle ha en fördel av att känna till snabbt.

– I appen Safeland får du snabb information direkt när något sker i närheten, säger Linus Ivarsson. Den kan liknas vid en digital grannsamverkan, där man får snabb hjälp vid akuta situationer. Vem som helst kan ladda ner den kostnadsfritt och vem som kan göra inlägg.

Polisen delaktig initialt

Till en början var tanken att polisen skulle vara en del av den, så de kunde delge information i appen, med uppmaningen att exempelvis hålla utkik efter en viss bil för att man haft en bensinsmitning. Men av olika anledningar, det finns säkert en bra förklaring till det tror Linus Ivarsson, så vill inte polisen vara en del av detta.

Han tar fram appen och visar dess funktioner. Personligen lade han helt nyligen in ett inlägg, sedan han pratat med kommunpolis Håkan Karlsson, att det var en massa bilar som hade blivit sönderslagna.

– Den bygger på kartan. Den ”plopp” jag lägger ut får alla som är i närheten som en pushnyhet. Eller så kan man göra grupper, exempelvis en för alla företagare, och rikta pushen när ny information läggs ut i gruppen. Det är rätt bra flöde, i exempelvis gruppen jag kallar ”Tryggare Hultsfred” är det 450 människor som är med. Det blir ju som en Facebookgrupp, men riktat mot en viss kategori människor.

Vad är den stora fördelen med appen som du ser?

– Den stora är att man, som exempelvis företagare, snabbt kan dela med sig av information som kan vara bra för andra att känna till. Om en butik i Hultsfred fått besök av en bil där personerna uppträder suspekt, så kan man lägga ut det i gruppen som en uppmaning till andra i branschen att vara på sin vakt och ha lite koll, säger Linus Ivarsson och fortsätter:

– Det behöver inte vara något brottsligt, men det kommer skapa trygghet. Så tänker jag, att man är lite mentalt förberedd på den händelsen.

Och risker, ser du några sådana?

– Ja, risken är att man hänger ut folk. Att det dras för stora växlar och att man misstänkliggör någon som inte alls har med bilen att göra. När ett registreringsnummer lagts ut har det ibland blivit lite diskussioner och folk tänker att det måste vara bilägaren, men det behöver det inte vara. Det kan vara en stulen bil, eller lånad, så då införde jag att ta bort de två sista siffrorna.

Men du tycker att fördelarna överväger?

– Ja, fördelarna överväger för det skapar någon form av mental förberedelse och trygghet. Man kan hjälpas åt på ett annat sätt. Under de åren kommunen haft appen har det funkat bra, det har aldrig varit några dumheter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt